Emeklilik hayal oluyor

Ct, 18/06/2005 - 08:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

IMF'nin, 833 milyon dolarlık kredi dilimini serbest bırakmak için Meclis tatile girmeden önce çıkarılması koşulunu getirdiği Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile sisteme yeni girecek sigortalılar için emeklilik neredeyse ''hayal'' olacak.

 

TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu'nda kısmi düzeltmeler yapılmasına karşın önemli hak kayıplarına yol açan tasarının önümüzdeki hafta hızla esas komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor. Düzenlemeler özetle şöyle:

 

* Emeklilik yaşı ve prim gün sayısı, 2075 yılına kadar kademeli olarak yükseltiliyor. Buna göre ilk kez sigortalı olanlar; kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmaları ve 9 bin gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemeleri koşuluyla yaşlılık aylığından yararlanabilecekler. Emeklilik yaşı 2036'da kadın için 59, erkek için 61 yaşa çıkacak ve 2046 yılından itibaren kadın ve erkek için 65, 2075 yılından itibaren de 68 yaşına yükseltilecek.

 

* IMF'nin yüksek bulduğu emekli aylıkları da tasarıyla düşürülüyor. Buna göre halen Emekli Sandığı'na tabi çalışanlar için mevcut kazanımlarının yüzde 75'i, SSK'liler için yüzde 70'i ve Bağ-Kur'lular için yüzde 65'i oranında emekli maaşı bağlanırken tasarı bu oranı yüzde 60'a düşürüyor. Sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için 2015 yılı sonuna kadar yüzde 2.5, 2016 yılından itibaren ise yüzde 2 olarak uygulanacak.

 

* Çalışma gücünün en az yüzde 60'ını iş kazası veya meslek hastalığı sonucu kaybettiği tespit edilen sigortalı, malullük sigortası bakımından malul sayılacak. Ancak sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya arızası sebebiyle malullük aylığından yararlanamayacak.

 

* Çalışanlardan sağlık giderleri için yüzde 50'ye kadar ''katkı payı'' kesilmesinin yolu açılıyor. Buna göre sözleşmeli ya da anlaşmalı hastanelere, sağlık ocağı ya da aile hekimine muayene olmadan gidenler masrafların yüzde 30'unu karşılayacak. Sözleşmeli hastaneye gidilmediği takdirde, ödenecek oran yüzde 50'ye kadar çıkacak. Genel sağlık sigortası ile tarım, yeşil kartlılar dahil, bütün kesimler sağlık hizmetlerinden yararlanmak için katkı payı ödemek zorunda kalacak.

 

* Alt komisyonda yapılan değişiklik doğrultusunda, sosyal güvenlik kurumu, üyelerinin organ, doku ve kök hücre nakline yönelik sağlık hizmetleri aile tüp bebek harcamalarını da karşılayacak.