Tarsus’ta yasağa rağmen coşkulu 1 Mayıs

Pt, 08/05/2017 - 14:22
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Tarsus’ta 1 Mayıs alanı Cumhuriyet Meydanı oldu. Tertip komitesi tarafından Aznakay Parkından başlayarak Cumhuriyet Alanına kadar yapılması planlanan yürüyüş, 1 Mayısa birkaç gün kala sözde ‘güvenlik gerekçeleri ‘ ile Kaymakamlık tarafından yasaklandı. Tertip komitesine sadece miting yapılabileceği bildirildi. Tarsus’ta bulunan kurumlar kendi binalarından kortejleri ile harekete geçerek, Yarenlik Alanında buluşup, buradan gerçekleştirdikleri yürüyüş ile sloganlar, marşlar, ıslıklar eşliğinde Cumhuriyet Alanı’na ulaştı. Alana giderken, laikliği savundukları için 4 ay tutuklu kalan ve geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan Halkevi üyelerinin okuduğu laiklik bildirisi üniversite öğrencileri tarafından okundu. 1 Mayıs yürüyüşünde sık sık ‘HAYIR’  itirazları yükseldi.

Cumhuriyet Alanı’nda coşkulu bir ‘1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi. Devrim şehitleri adına yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından, 1 Mayıs Marşı okundu. Tertip Komitesi adına  konuşma yapan Eğitim-Sen Tarsus Şube Başkanı Eyüp Kızıl, “Tüm dünya işçilerinin birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ı bu yıl daha karanlık bir tablo ile karşılıyoruz.
 
Yok sayılan emeğin, dünyanın dört bir yanında görkemli bir biçimde varlığını gösterdiği gündür 1 Mayıs. Dünyanın her yerinde en merkezi ve en büyük meydanlar, emeğin bu görkemli buluşmasına tanıklık eder. İşçiler özlemlerini, umutlarını, taleplerini istedikleri meydanlarda özgürce ifade eder” dedi.
 
Kızıl, “Hukuku, demokrasiyi, evrensel temel hak ve özgürlükleri yok saymayı bir rejim biçimi olarak benimsemiş anlayışa karşı, bu yıl her zamankinden çok daha yaygın, kitlesel ve coşkulu bir biçimde buluşmayı görev biliyoruz.
 
Bilindiği gibi, emekçilerin haklarını geliştirmeyen, aksine zarar veren ve tek adam rejimini dayatan bir anayasa için referanduma gidildi.
 
Devletin tüm olanaklarının kullanılmasına, tek sesli medyaya, hayır diyenlerin engellenmesine rağmen yurttaşların en az yarısı hayır dedi.
 
Böyle bir anayasa değişikliği ile ülke huzur, barış ve istikrar bulamayacaktır. Türkiye’nin acil ve yaşamsal ihtiyacı eşitlikçi, özgürlükçü, laik ve sosyal bir anayasadır” diye konuştu.  Kızıl’ın konuşmasının ardından yerel  sanatçılar sahne aldı. Canlı müzik ve davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.