Hatay’da "hayır" sokağa çıktı

Çar, 25/08/2010 - 11:47
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Hatay’ da 24 Ağustos Salı günü (dün) DİSK,  TMMOB, Halkevleri, EMEP, ÖDP, TKP ve Sosyalist Parti'nin oluşturduğu “Referandumda Hayır Platformu”  Ulus Meydanında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.  Platform Saray Caddesi Kemancı cafe önünden ‘İnsanca yaşam, güvenceli iş istiyoruz’ ‘Ne darbe ne AKP demokratik Türkiye’ ‘AKP anayasasına hayır’ ‘Grev hakkımız söke söke alırız’ sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca halkın yoğun ilgisi dikkat çekti.       

 Ulus Meydanına gelindiğinde basın açıklamasını Platform adına DİSK Hatay Şube Başkanı Mehmet Güleryüz okudu. Güleryüz, açıklamada  12 Eylül’de yapılacak anayasa değişiklik paketine ‘hayır’ demenin; hem 12 Eylül Anayasası’na hem AKP Anayasası’na ve 8 yıllık AKP iktidarının uygulamalarına ‘hayır’ demek olduğunu savunarak "Eşitliği, özgürlüğü ve demokrasiyi esas alan yeni bir anayasa ihtiyaçtır. Kuşkusuz bu anayasa emekçilerin ve ezilenlerin mücadelesinin ürünü olacaktır. Bizler böyle bir anayasa ve fiili kazanımlar için mücadele edeceğiz" dedi.

Acil talepler

Güleryüz Platform'un acil taleplerini şu şekilde sıraladı:

"1- 12 Eylül ve darbe kurumları olarak bilinen ve toplumu üniversitelerden yargıya; basından sendikal örgütlenmeye kadar bütünüyle kontrol altına almayı hedefleyen yapılar ortadan kaldırılmalıdır.

2- Halkın siyasal temsiliyetinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Bunun için öncelikle yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalı; adil bir seçim yasası hazırlanmalı, anti-demokratik siyasi partiler yasası değiştirilmelidir.

3- Halkın siyasal mücadele ve örgütlenme hakkı önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır.

4- Sendikal barajlar kaldırılmalı, grev ertelemeleri yasaklanmalı, kamu çalışanlarına grev ve siyaset hakkı sağlanmalıdır.

5- Güvencesiz çalışma yasaklanmalı, işten çıkarmalar durdurulmalıdır. Fazla mesai  yasaklanmalı, ücretler düşürülmeden haftalık çalışma saati 35 saate çekilmelidir.

6- Halkın parasız eğitim, sağlık, barınma, ulaşım, su, temiz bir çevrede yaşama ve güvenceli çalışma hakkı gibi en temel hakları anayasal güvence altına alınmalıdır.

7- Kürt halkının dil, kültür ve kimlik talepleri karşılanmalı, eşit haklar anayasal güvenceye alınmalıdır. Var olan ateşkes süreci ülkemizde demokrasinin geliştirilmesi perspektifiyle iyi değerlendirilmelidir.

8- Alevi yurttaşların eşit yurttaşlık talepleri karşılanmalı, ayrımcılığa son verilmeli, 12 Eylül’ün bir ürünü olan zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.

9- Kadına yönelik ayrımcılık yasaklanmalı; kadınların çalışma yaşamına katılımının önündeki engeller giderilmeli, güvencesiz çalıştırılmaları önlenmeli, kadına yönelik şiddetin engellenmesi için tedbir alınmalı ve kadınların tüm sosyal ve siyasal haklarını güvence altına alacak düzenlemeler yapılmalıdır. “

Basın açıklaması ‘Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’, ‘söz yetki karar iktidar halka’ sloganlarıyla son buldu. Referandumda Hayır Platformu tarafından 4 Eylül Cumartesi günü öğretmenevinde referandum ile ilgili bir panel gerçekleştirecek.