Taksim Dayanışması Taksim'e sahip çıkmaya çağırdı

Per, 28/06/2012 - 18:39
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Taksim Dayanışması, 27 Haziran günü saat 19:00'da Taksim Meydanı'nda biraraya gelerek Taksim projesinin ihaleye çıkarılacak olmasını protesto etti

Taksim'de trafiğin yer altına alınmasını ve Topçu Kışlası'nın yeniden inşasını öngören Taksim projesi 28 Haziran günü ihaleye çıkarılıyor. 12 Haziran seçimlerinden önce Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen proje, yayalaştırma projesi olarak tanıtılsa da Taksim'in ticarileşmesini ve halka kapanmasını; emek ve demokrasi mücadelesi açısından Taksim'in öneminin ve hafızasının yok edilmesini amaçlıyor. 

28 Haziran'da yapılacak olan ihaleyi protesto etmek için Taksim Dayanışması dün saat 19:00'da Taksim Meydanı'nda bir araya gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi.  "Betonlaştırma, insansızlaştırma, kimliksizleştirme projesine karşı, meydanımız, parkımız, kültür merkezimiz için" yazılı pankart taşıyan Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar yaptı. 

Atlar basın açıklamasında "Plan değişikliği, çağdaş meydan düzenlemesi, ulaşım planlaması ilkelerinden bilim ve teknikten uzak, koruma ve hukuk kuralları ihlal edilerek ilan edildi. Araç, yaya ve çevre güvenliğini tehdit altına alan bu plan değişikliği ile; battı çıktılar ve istinat duvarlarıyla, yaya erişimi engellenecek ve meydana ulaşan tarihi caddelerin görsel ve yaşamsal bütünlüğü yok edilerek Taksim Meydanı neredeyse bir otogarın teras katına dönüşecek." dedi. 

Gezi Parkı'na yapılmak istenen Topçu Kışlası'na de değinen Atlar, Topçu Kışlası ihyası adı altında bunun plan değişikliğine usülsüz bir şekilde eklendiğini, şehrin merkezindeki yegane park alanı olan, depremde sığınılan Gezi Parkı'nın betonlaştırılmaya çalışıldığını söyledi. "Taksim Meydanı ve Gezi Parkı, bir bütün olarak koruma altına alınmış kültür varlığımız ve kentin en önemli kamusal alanı. Proje ve uygulamanın acil olarak durdurulmalı" diyen Atlar herkesi emek ve demokrasi tarihinin en önemli kamusal alanlarından biri olan Taksim Meydanı'na sahip çıkmaya çağırdı. 

Basın açıklamasının ardından küçük bir forum gerçekleştirildi. Kentsel dönüşüm alanları olan Tozkoparan ve Bedrettin mahallelerinden de birer kişi söz alarak Taksim için verdikleri mücadele ile kendi mahallelerinde verdikleri mücadeleyi ayrı görmediklerini söylediler. AKP'nin kentsel dönüşüm adı altında sürdürdüğü talan politikalarına bir bütün olarak karşı durulması gerektiğini vurguladılar. 

Konuşmaların ardından eyleme katılanlara ve çevredeki insanlara üzerinde "Taksim Hepimizin" yazan Taksim Meydanı tapusu dağıtıldı. TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Peyzaj Mimarları Odası, projenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmıştı. Ancak eylemde, devam eden yasal sürece rağmen Taksim Meydanı Düzenleme İnşaatı'nın (1. Etap) ihale edileceği, ilk etap kapsamında altyapı ve tünel yollarının yapımına başlanacağı ve çalışmaların 240 günlük bir sürede tamamlanacağı kamuoyuna ilan edildi. 

Eylemin ardından Ayaspaşa Çevre ve Güzelleştirme Derneği ihaleyi protesto etmek için 24 saat boyunca Taksim Meydanı'nda oturma eylemi gerçekleştireceğini ilan ederek oturma eylemine başladı.