Mamak Belediyesi, panolara astırdığı afişlerle kentsel dönüşümde rekor kırdıklarını iddia etsede bu dönüşümden etkilenenler yaşananlardan rahatsız. Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi Mahalleleri’nde yaşayan gecekondu sahipleri Barınma Hakkı Meclisi öncülüğünde Mamak Belediyesi önünde eylem yaparak bu dönüşümün rant için değil halk için yapılması gerektiğini söylediler
Ankara’nın Mamak ilçesine bağlı Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi Mahalleleri’nde yaşayanlar yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinde hak gasplarına uğradıklarını söyleyerek Mamak Belediyesi’nden derhal bu projeyi hakkaniyetli bir hale getirmesini istediler. Bugün (13 Aralık) saat 12.00’de Mamak Belediyesi önünde bir araya gelen hak sahipleri, üzerinde “Rant için değil halk için kentsel dönüşüm” yazan Barınma Hakkı Meclisi imzalı pankartı açtı.
Mahalle halkı adına yapılan açıklamada projenin hakkaniyetli bir hale getirilmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
1- Sözleşmelerde hak sahibine verileceği söylenen konutun teslim süresi ve kalitesinin belirtilmesi.
2- Sözleşmede yazan metre kare oranlarının bölgedeki diğer uygulamalar göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesi.
3- Hak sahiplerine kira yardımı yapılması.
4- Tapu tahsisli arsalarda yapılan yüzde 50’lik Düzenleme ortaklık Payı (DOP) kesintisi asıl olan rakama yani yüzde 40’a indirilmesi gerekmektedir.
5- Borçlanacak olan hak sahiplerinin ödeyecekleri tutarların neye göre belirleneceği tam olarak sözleşmelerde belirtilmelidir.
6- TOKİ’yle belediye arasında yapılan tüm anlaşmalar halk açıklanmalıdır.
7- Projenin sağlıklı ilerleye bilmesi için, belediye meclis üyeleri, mahalle temsilcileri ve muhtarlardan bir hakem heyeti oluşturulmalı.
8- Belediye tarafından belirlenen enkaz bedellerinin bilirkişilerce yeniden belirlenmesi ve yapı bedelinin tamamının ödenmesi gerekmektedir. Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde hak sahiplerine yapılan ödenen yapı bedeli gibi buralarda da bu uygulamalar yapılmalıdır.
9- Belediye vermiş olduğu taahhüfü yerine getirmemesi durumunda Ankara Mahkemeleri’ne dava açma yolunun açık olması gerekmektedir.
10- Projenin yüzde 20’si konut alanı, yüzde 80’ini yeşil alan olduğu iddia edilmektedir. Halkla yapılan anlaşmalanın ardından projede gerçekleşecek olan herhangi bir değişiklikten dolayı doğan haklar tüm halka eşit bir şekilde dağıtılmalıdır.
11- Hak sahibi esnaflara üretilecek alış veriş merkezlerinden hak verilmelidir.
12- Konut sözleşmesi yapan hak sahipleriyle kura çekimleri konutlar başlamadan yapılmalı, kotlar, birinci kat ve sonuncu katlar kuraya dahil edilmemelidir.
Yapılan açıklamanın ardından bu talepleri içeren dilekçeler hak sahipleri tarafından belediyeye verilirken Mamak Belediyesi Meclis Üyesi Yusuf Sağlık’ta bir konuşma yaparak bu sürecin takipcisi olacaklarını ve sonuna kadar hak sahiplerinin yanında olacağını dile getirdi.