26- 27 Ocak’ta yapılacak Büyük Eğitim Hakkı Buluşması öncesinde Batıkentliler, yaptıkları forumda buluştu
Deneyimler ışığında 4+4+4’e karşı mücadelenin tartışıldığı forum 18.00’da Hukukçular Sitesi toplanı salonunda yapıldı. Batıkent- Mesa Halkevleri, DDH ve SODER’in çağrısını yaptığı foruma konuşmacı olarak Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay ve Eğitim Hakkı Meclisi’nden Hamide Yiğit katıldı.
Forumda ilk sözü Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay aldı. Eğitimin kamusal bir hak olduğunu ifade eden Nuri Günay, AKP iktidarının tüm kamusal alanları piyasalaştırdığı gibi eğitimini de şiddetli bir şekilde piyasalaştırdığını, ancak hedeflerindeki özelleştirme oranına henüz ulaşamadıklarını belirtti. Eğitimin hak olmaktan çıkarıldığını belirten Nuri Günay, AKP’nin eğitimi bir sektör olarak gördüğünü ve eğitimden şirketlere aktarılan payı artırma hedeflerini gerçekleştirmek, eğitimi daha da gericileştirmek için 4+4+4 modelini çıkardığını ifade etti. 4+4+4 sisteminin uygulanmasında bir dönemi dolduran okullarda yeni sistemin yıkımlarının şiddetli şekilde hissedildiği söyleyen Nuri Günay, kalabalık sınıflar, konteynırlarda ders görmek zorunda kalan öğrenciler, zorunlu din dersleri, 5 yaşında okula başlayan çocukların eğitimden soğuması, birçok öğrencinin örgün eğitimden koparılması, niteliksiz eğitim gibi daha nice sorunun okullarda yaşandığını aylık hazırlanan Okul Durum Raporları’nda gördüklerini belirtti. Nuri Günay sözlerine, sorgulamayan, biat eden, dogmatik bilgilerle yaşamını idame ettiren bireyler yetiştirmenin, her türlü zulme, sömürüye boyun eğen toplum yaratmanın, toplumu gericileştirmenin bir adımı olarak 4+4+4 sisteminin getirildiğini, ancak mücadele ile AKP’ye karşı durabilineceğini ifade ederek son verdi.
Ardından Eğitim Hakkı Meclisleri’nden Hamide Yiğit söz aldı. Eğitimin her geçen gün daha da çok piyasalaştırıldığını ve gericileştirildiğini belirten Hamide Yiğit, bu gericileştirme politikalarının özellikle kadınlar üzerinden uygulandığını belirtti. 5 yaşında okula başlayan kız çocuklarının okula başlar başlamaz başlarını kapatmak zorunda kaldıklarını, bir çoğunun ilk 4’ten sonra örgün eğitimden uzaklaştırıldığını ifade eden Hamide Yiğit, öğrencilerin ya niteliği düşürülen ve sermayeye ucuz emek gücü yapılan Meslek Liseleri’ne ya da topluma imam yetiştiren İmam Hatip Liseleri’ne gitmek zorunda bırakıldığını söyledi. 4+4+4’ün uygulamadaki ilk döneminde binlerce öğrencinin örgün eğitimden uzaklaştırıldığını, kız öğrencilerin eve kapatıldığını belirten Hamide Yiğit, AKP’nin 4+4+4 ve gerici politikaları ile yeni bir toplum inşa etmeye çalıştığını ifade etti.
Hamide Yiğit’in ardından da foruma katılan öğretmen, öğrenci ve veliler okullarda yaşadıkları sorunları aktardılar. Forum 26-27 Ocak’ta İstanbul’da yapılacak olan Büyük Eğitim Hakkı Buluşması’na çağrı yapılarak sonlandırıldı.