Koç Üniversitesi’nde ISS’ye bağlı olarak çalıştırılan ve mayıs ayı başında taşeron oyunlarıyla başka işyerlerine gönderilmek istenen taşeron işçilerin mücadelesi sürüyor. İşçilerin direnişinden rahatsız olan Koç Üniversitesi yönetimi direnişe başından beri destek olan Sarıyer Halkevleri için şu sözleri sarf etti: “Orada Halkevleri gibi magandalar var. Oradaki öğrencilerime zarar gelirse sorumlusu benim. Orada bulunan öğrencilerimi o magandalardan korumak için jandarma orada.”
Koç Üniversitesi’nin ISS adlı taşeron şirketle anlaşmasını sona erdirmesinin ardından mayıs ayında 180 işçinin işten çıkarılması gündeme gelmişti. ISS’nin işçileri zorla başka birimlerde çalışmaya zorlaması ve ağır çalışma koşulları üzerine toplantılar örgütleyen işçiler taşeron sistemine ve işten çıkarmalara karşı mücadeleye başladı.
İşçiler, ilk olarak 27 Mart günü asistanlar, öğretim üyeleri ve işçilerin katıldığı toplantı sonucunda aldıkları karar doğrultusunda bir uyarı eylemi gerçekleştirdi.
İşçiler, 1 Nisan’da ise öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla Koç Üniversitesi’nin Rumeli Feneri’ndeki Kampusu’nda bulunan Fen Fakültesi avlusunda biraraya gelerek rektörlük binasına yürüdü. İşçilerin tamamının katıldığı eylemde üzerinde “Taşerona hayır” yazılı bir pankart taşındı. Yürüyüş boyunca “Kampusun işçisi yalnız değildir”, “Herkese eşitlik herkese kadro”, “Taşeron gidecek emekçi kalacak”, “Haksızlığa karşı omuz omuza”, “Kampus işçisi yalnız değildir”, “Kampusta taşeron istemiyoruz” sloganları atıldı. Rektörlüğün önünde işçiler, öğrenciler ve öğretim görevlileri adına okunan basın açıklamalarından sonra İSS proje müdürüyle görüştü. İşçiler görüşmeye Sosyal-İş avukatı, öğretim üyeleri, öğrenciler ve Sarıyer Yaşam Platformu temsilcileriyle girdi. 13 Mayıs’ta iş akitlerinin son bulacağına dair yazılı bildirimlerin zorla imzalatıldığı 32 işçi bu belgeleri baskı altında imzaladıklarına dair dilekçelerini İSS proje müdürü Ecevit Öztürk’e teslim etmek istedi. Başta dilekçeleri almak istemeyen Öztürk, iki saat süren görüşmenin sonunda dilekçeleri almak zorunda kaldı. İşçiler, öğrenciler ve öğretim üyeleri eylemin ardından Taşeron Sistemine Hayır başlıklı bir panel düzenledi.
ISS adlı taşeron şirket yetkilileri 2 Nisan’da işçiler kampüsten servislerle çıktıktan sonra servis araçlarının önünü kesti. Firma yetkilileri araçlara el koydu ve işçilere “İşten çıkarıldınız, yarın işe gelmeyin” diyerek ellerindeki tebliğleri işçilere zorla vermeye çalıştı. İşçiler hiçbir resmi dayanağı olmayan tebliğleri almak istemediklerini söyledi. İşçiler maruz kaldıkları durumla ilgili tutanak tutturdu ve Koç Üniversitesi’ne doğru yürüyüşe geçti. İşçilerin yürüyüşüne öğrenciler ve akademisyenler de destek verdi. Eylemciler üniversitenin kapısına kadar yürüdü. Üniversiteye alınmayan işçiler, akademisyenler ve öğrenciler üniversitenin kapısının önünde oturma eylemi başlattı. Koç Üniversitesi Rektörü Ümran İnan, bir açıklama yayımlayarak taşeron şirket ISS ile sözleşmelerini feshettiklerini ve Euroserve adlı bir başka taşeron şirketle anlaştıklarını duyurdu. İnan, taşeron sistemini uygulamak zorunda olduklarını da dile getirdi. Koç Üniversitesi yetkilileri, işçilerin işten çıkarılma nedeni olarak da 1 Nisan günü gerçekleştirilen eylemi gösterdi.
ISS firması, gece vardiyası çalışanlarını, işten çıkarma tebliğini vermek Kağıthane’deki merkezlerine çağırmak istedi. İşçiler gitmek istemedi ancak ISS’nin, 6 işçiyi evlerinden alarak zorla Kağıthane’deki merkezine götürdüğü bilgisine ulaşıldı.
Şirketin Kağıthane’deki merkezine götürülen işçiler geri geldi. Şirket tarafından işten çıkarıldıklarına dair tebliğleri imzalamadıklarını belirten işçiler Koç Üniversitesi önündeki eyleme katıldı.
İşçiler, Sarıyer Halkevi ve Sarıyer Yaşam Platformu’nun da aralarında bulunduğu destekçileriyle üniversitenin kapısı önünde beklerken Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman da destek ziyaretinde bulundu.
3 Nisan’da 07.00’da rektörlük önünde buluşan işçiler, Koç Üniversitesi Rektörü Umran S. İnan’ın görüşme talebi üzerine akademisyen ve öğrencilerden de katıldığı bir heyetle görüşme gerçekleştirdi.
Görüşme sonunda kapı önüne gelen işçiler, mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. İşçiler, rektörün kendilerine “Yapacak birşeyim yok, bu tamamen ISS şirketinin sorumluluğunda” dediğini belirtti. İşçilerin aktardıklarına göre rektör, işçilerin 1 Nisan günü gerçekleştirdikleri eylem nedeniyle işten çıkarıldığını söyledi.
Kapıda jandarmanın neden beklediğini soran işçiler “Orada Halkevleri gibi magandalar var. Oradaki öğrencilerime zarar gelirse sorumlusu benim. Orada bulunan öğrencilerimi o magandalardan korumak için jandarma orada” yanıtını aldıklarını söyledi. İşçilerin direnişine başından beri destek veren Sarıyer Halkevleri’ni hedef alan bu söz üzerine Halkevleri MYK Üyesi Özge Ozan “Koç Üniversitesi Rektörü’ne “maganda” cevabı: Halkevleri’nden çekinmekte haklısınız çünkü işçi düşmanısınız” başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamanın tümü için tıklayınız.
İçeride işçilerin görüşmesi sürerken bir grup öğrenci üniversite içerisinde çöpleri toplayarak rektörlüğün önüne bıraktı.
Kapı önünde bekleyen işçiler ise üniversiteye giren tüm araçları kontrol ediyor. Dün (2 Nisan) Koç Üniversitesi Rektörü Ümran İnan, bir açıklama yayımlayarak taşeron şirket ISS ile sözleşmelerini feshettiklerini ve Euroserve adlı bir başka taşeron şirketle anlaştıklarını duyurmuştu.
İşçiler tarafından yapılan araç kontrolleri sırasında Euroserve adlı firmada çalışan 30 işçi ikna edilerek evlerine gönderildi.