HALKEVLERİ YEREL YÖNETİMLER FORUMU
12 MAYIS 2013 - YILMAZ GÜNEY SAHNESİ, ANKARA
NEOLİBERAL DÖNEMDE YEREL YÖNETİMLER: HALKIN HAKLARI İÇİN MÜDAHALE, MÜCADELE VE KAZANIMLAR
Ülkemiz ilki yerel olmak üzere üç seçimi kapsayan bir döneme giriyor. Gericiliğin, savaşın ve yoksullaştırma etkilerinin her gün daha fazla hissedildiği bir dönemde, anayasa ve başkanlık tartışmaları ile ‘Kürt Sorununu çözme’ gündemleri arasında yerel seçimler, siyasal özneler için aynı zamanda bu gündemlere müdahale mevzisi olarak da anlam kazanmaktadır. Böylesi bir dönemde yerel yönetimler üzerine yapılacak tartışmalar, saptanacak tespitler ve belirlenecek talepler neo-liberal saldırganlığa karşı özsavunma eylemleri açısından olduğu kadar, emekçilerin siyasete müdahalesinin olanaklarını açığa çıkartmak açısından da yol gösterici olacaktır.
Bu süreç AKP’nin başını çektiği iktidar bloğu için yerellerde neoliberal gericiliğin kurumsallaştırılması, emeğin, yerel ve kentsel kaynakların sınırsızca talan edilmesine dayalı rejimin inşasında yeni bir basamak anlamına gelirken, bizler açısından kentlerimize, kaynaklarımıza ve hayat haklarımıza sahip çıkmamızın yanı sıra, halkçı bir yerel yönetim talebini örebilmemizin ve tabi ki halk iktidarı/demokrasisi için mücadelenin bileşeni olarak da anlam kazanmaktadır.
Bu nedenle yerel yönetimleri, halkın ve kentin kaynaklarına dönük neoliberal saldırıya karşı direnecek halkçı mevziler haline getirebilmek günün temel meselesi olmalıdır. Çünkü halkçı yerel yönetim anlayışı sermayenin programının karşısındadır. Halkçı bir yerel yönetim anlayışı halkın haklarını tanır, bu hakları koşulsuz yerine getirir. Halkın yerel yönetimlerde doğrudan söz, yetki ve karar sahibi olmasını benimser ve bunun gerçekleşme kanallarını yaratmayı önemser.
Dolayısıyla gerek yerel seçimlerin içinde gerçekleştiği yoğun ülke gündemi gerekse de sermayenin saldırısının yeni gerçekleşme biçimlerinin yerel yönetimler eliyle tüm doğal, kentsel ve toplumsal varlıklar üzerinde yoğunlaştığı bu tarihsel uğrakta, yerel seçimler üzerine konuşmak elbette olanı anlamakla birlikte buna karşı geliştirilen/geliştirilecek toplumsal mücadele ve alternatif olanaklarını da konuşmayı içermelidir. Elbette, sözünü sokakta söyleyenleri, yereli halkın haklarının gerçekleşme nüveleri olarak örgütleyenleri bir araya getirmelidir.
Halkevleri Yerel Yönetimler Forumu bu çabaları görünür kılmak ve yerel yönetimler üzerine bir arada düşünebilmek, paylaşabilmek amacıyla düzenlenmektedir. Bu kapsamda, neoliberal kriz çağında yerel yönetimleri yeniden düşünmek; gerici ve piyasacı özellikleriyle mevcut belediyeciliğin iktisadi, politik, toplumsal ve ideolojik etkilerini/sonuçlarını tartışmak; Türkiye’deki AKP, CHP, BDP belediyecilikleri ile diğer belediyecilik pratiklerini irdelemek ve iktisadi-politik bağlantılarını kavramak forumun temel tartışma çerçevesini oluşturmaktadır.
İçinde bulunduğumuz tarihsel dönemde, kentsel kaynakları ve politikaları neoliberal sisteme entegre eden mekanizmalar olarak yapılandırılan belediyeler ile buna karşı geliştirilen direniş ve müdahale olanaklarını ortaya çıkarmak, bunları ortaklaştırarak temel bir hat örebilmek forumdaki temel amacımızdır.
Tüm değerli dostlarımızı bu çabada bize destek olmaya ve her türlü katkılarınızı bizlerle paylaşmaya davet ediyoruz.
PROGRAM
10.00 – 10.30
AÇILIŞ KONUŞMASI
Oya Ersoy - Halkevleri Genel Başkanı
10.30 – 11.45
I. OTURUM:
NEOLİBERAL KRİZ ÇAĞINDA YEREL YÖNETİMLER
Moderatör: Selim Tulumtaş (İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı)
Neoliberalizm ve Belediyecilik
Yrd. Doç. Dr. Sonay Bayramoğlu Özuğurlu - YAYED Başkanı
Kürt Sorununun Çözümünde Yerel Özerklik
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Bayırbağ - ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üzerinden Yeni Rejim Okuması: Yerelleşme mi Merkezileşme mi?
Yrd. Doç. Dr. Deniz Yıldırım - Ordu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü
11.45-12.45
YEMEK ARASI
12.45-14.15
II. OTURUM
MEVCUT BELEDİYECİLİK PRATİKLERİ ve TAŞERONLAŞTIRMA
Moderatör: Filiz Hekimoğlu - Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi
AKP’nin Sahte Sosyal Belediyeciliği
Yrd. Doç. Dr. Ali Ekber Doğan - Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü
Kürt Hareketini Temsil Eden Partilerin Belediyelerinde Sosyal Belediyecilik Uygulamaları ve Sonuçları: Diyarbakır Örneği
Arş. Gör. Duygu Canan Öztürk - ODTÜ Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
1980 Sonrası Sosyal Demokrat Belediyecilik Anlayışı
Ahmet Müfit Bayram - Şehir Plancısı
Belediye Hizmetlerinin Taşeronlaştırılması
Serhat Salihoğlu - Genel-İş Uzmanı
14.15 – 14.30
ÇAY ARASI
14.30-16.00
FORUM: NEOLİBERAL DÖNEMDE HALKÇI YEREL YÖNETİM MÜMKÜN MÜ?
Moderatör: Samut Karabulut - Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı
Güncel Mücadele Deneyimleri
Program ve Talepler
16.00
SONUÇ BİLDİRGESİ VE KAPANIŞ