Halkevleri Kemalpaşa Halk Festivali 10. yaşını kutladı - Festival emekçileri

Çar, 21/08/2013 - 16:40
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Hopa ve Kemalpaşa halkının kendi emeği, dayanışması ve kolektif üretimi ile örgütlediğimiz sponsorsuz, fonsuz Kemalpaşa Halk Festivali’nin 10. yaşını kutladık. Festivalimiz her yıl halkın ilerici kültürel değerlerini yaşatırken Hopa ve Kemalpaşa halkının sorunlarını, taleplerini ve mücadelesini gündemine aldı. Her yıl Festival’de tartışmalar, eyleme, direnişe, mücadeleye dönüştü.

Yaşamını, doğasını, parklarını savunanları, sanatçıları ve aydınları yan yana getirdik on yıl boyunca. Sokaklarda, mahkemelerde, üniversite kürsülerinde haklarını savunanları bu sokaklarda buluşturduk.

Gazetecileri, hukukçuları, aydınları, bilim insanlarını yan yana getirdik.

Sanatçıları halkla buluşturduk bu sahnelerde; yerel sanatçılarla, amatör gruplarla, Halkevleri’nde sanatı öğrenmeye, birlikte üretmeye çalışanların kurduğu çocuk koroları ile, halk oyunları ekipleri ile, tiyatro gruplarıyla sahneyi birlikte kurup türküleri, şarkıları birlikte söyledik on yıldır.

Bu festivalin giderleri için kimi zaman çay bahçelerinde işçilik yaptık, kimi zaman Hopa ve Kemalpaşa esnafının kapısını çaldık. Ama hep yüreğimizi, Hopa ve Kemalpaşa halkının gücünü yanımıza aldık. Geçmişte çay tarlalarında, mısır bahçelerinde yaşayan imece kültürü, Kemalpaşa Halk Festivali ile yeniden vücut buldu.

Bu inat, bu ısrar oldukça bizde daha çok on yıllar görecek festivalimiz, belki de bu topraklarda sponsor olarak arkasına halkın gücünü alan tek festival örneğidir Kemalpaşa Halk Festivali. Devasa tekellere sahip kapitalistlerin festivallerini gördü bu memleketin çocukları. Hiçbiri ortaklaşa üretmenin, paylaşmanın tadını vermedi, gücünü yaratamadı. Bizim oynamadığımız oyun tat vermiyordu bizlere. Sahnede olmak istiyordu canımız, sahnemizi kurduk.

Ne büyük firmalar ne belediyeler ne de uluslararası fonlarla yapıldı bu festival. Çay üreticisi Hatice abla, bakkal Ramazan abi, lokantacı Fikret abi, çay taşıyıcılığı yapan Hopa ve Kemalpaşa gençleri ‘sponsor’ oldular bu festivale. Gündüz saatlerinde, akşam kendi çıkacağı sahneyi kurmaya emek harcayan sanatçı elbette ki bu toprakların değeri olmak zorundaydı, öyle de oldu. Yani Kemalpaşa halkı festivalin sadece seyircisi değil aynı zamanda üreticisi oldu. Kendini sahneye koydu.

Festival emekçilerinin ortak görüşleri;

Kemalpaşa Festivali ilk olarak 2004 yılında başladı. Fikir, festivallerin yozlaştırılıp, ticarileştirilmesine duyulan tepki üzerinden oluştu. Çeşitli özel kuruluşlar ve belediyeler tarafından her yıl çeşitli adlar altında festivaller düzenlenmektedir. Ancak bu festivaller yerel özelliklerini tamamen yitirip profesyonel organizasyonlara dönüşmektedirler. Bu festivallerde ne yerel kültür ne de yerel üretimler yer almaktadır.

Kemalpaşa’da halk tarafından gerçekleştirilecek bir festival Kemalpaşa Halkevi tarafından bu tartışmanın ardından örgütlenmeye başladı. Halkla, gençlerle, kadınlarla, esnafla yapılan görüşmeler olumlu sonuç verdi.

Düzenlenen festivalin tüm bütçesi Kemalpaşa ve Hopa halkı tarafından karşılanmakta ve sponsorsuz yapılmaktadır. Kent dışından sanatçıların da dayanışmasıyla esas olarak da yerel üretimler sergilenmektedir.

Kemalpaşa ve Hopalı gençler sportif etkinliklerle, kendi tiyatro, müzik üretimleriyle festivalde yer almaktadır.

 

Festivalimizi her yıl bölgenin ve solun ortak gündemlerine göre belirledik;

  1. Festivalimizin adını; “Kültürel yozlaşmaya, sömürüye ve yoksullaştırmaya karşı halk festivali”
  2. Festivalimizin adını; “Parasız eğitim parasız sağlık”
  3. Festivalimizin adını; “Neo-liberal saldırganlık karşısında insanca yaşam”
  4. Festivalimizin adını; “İnsanca yaşam için halk yürüyüşü”
  5. Festivalimizin adını; “Yaşanılabilir bir çevre ve su hakkı”
  6. Festivalimizin adını ; “Çayda sömürüye son, kota ve kontenjana hayır, derelerimiz özgür akacak”
  7. Festivalimizin adını ; “AKP’nin gerici, faşist, piyasacı Anayasası’na hayır”
  8. Festivalimizin adını; “Metin Lokumcu anısına 8. Halkevleri Kemalpaşa Halk Festivali’
  9. Festivalimizin adını; “Karanlığa Karşı Horona Duralım”

10.  Festivalimizin adını ise; Hopa’dan Geziye, Diren Türkiye” koyduk.

Festivalimizin ilk yılından itibaren henüz bölgede HES projeleri ile derelerimiz üzerindeki talan daha başlamadan halka bu projeleri, doğa katliamların nasıl gerçekleştirileceğini anlattık, duyarlılık yarattık.

Çay-Kur’un özelleştirilmesinin önünü açan üreticiyi müşteri konumuna düşürecek çabaların önünü kesmek için çayı gerek tiyatrolarımızla gerek panellerimizle gerek şarkılarımızla festival sahnemize taşıdık.

On yıl boyunca sahnemizden gerici, yobaz, halk düşmanı, faşist AKP’yi anlattık.

Festivalimizin sloganlarını, konularını hep mücadele alanlarımızdan çıkartmaya özen gösterdik. Festivalimizi direnişin festivali yaptık.

Ve çocuklarımız, onlar festivalin baş aktörleri, gerçek kahramanları, onlar hep boylarından büyük işlere kalkıştılar.

Sonuç niyetine; 10.yılımızda bu festivale emek veren, gönül veren, sahnesinde şarkı söyleyen, tiyatro oynayan desteğini asla esirgemeyen Kemalpaşa halkına, Hopa Halkına, çocuklarına, esnafına, çay emekçisine, tüm dostlarımıza teşekkür ederiz.