Saraycıklılar, Sincan Belediyesi’nin ranttan gözü dönmüş bir halde hazırladığı kentsel dönüşüm projesine karşı Barınma Hakkı Meclisi ile bir araya geldi. Bürolarını kuran mahalleliler “Hiçbir kanun haklarımızdan üstün olamaz” dedi, haklarını alana kadar mücadeleye etme sözü verdi
Ankara Sincan’daki Saraycık Mahallesi’nde eşi benzeri nadir görülecek ölçüdeki vahşilikte şartlara dayanan kentsel dönüşüm projesi, barınma hakkı mücadelesinde yeni bir mevzi daha açtı. Bölge halkının projeye yönelen tepkileri, Barınma Hakkı Meclisi’nin soruna müdahil olması ile birlikte bir hak mücadelesi pratiğine dönüşmeye başladı.
Mahallede peş peşe toplantılar yaparak belediyenin projesini masaya yatıran ve avukatlar eşliğinde projedeki hukuksuzlukları konuşan mahalleliler, ilk olarak taleplerini birer dilekçe ile Sincan Belediyesi’ne bildirdi.
SİNCAN BELEDİYESİ’NİN RANT PROJESİ’NE İLK İTİRAZ: ‘SÖZLEŞMELERİ İMZALAMAYACAĞIZ!’
‘Hiçbir kanun haklarımızdan üstün olamaz’
Saraycıklıların barınma hakkı mücadelesindeki en somut adımı ise geçtiğimiz 9 Kasım Pazar günü atıldı. “Mücadelemizi kazanana kadar sürdüreceğiz” diyen mahalleliler, çalışmalarını ortaklaştırabilmek için bir Barınma Hakkı Bürosu kurdu. Yüzden fazla mahallelinin katıldığı açılış etkinliğine Barınma Hakkı Meclisi’nden Candaş Türkyılmaz ve Halkevleri Hukuk Dairesi’nden Av. Sercan Aran da katıldı.
Açılış etkinliğinde Saraycık Barınma Hakkı Bürosu’nun yürüteceği mücadeledeki temel talepleri konuşuldu. Dilekçe eylemiyle birlikte ilk adımın atıldığını söyleyen mahalleliler, mücadeleyi büyüteceklerini ve haklarını alana kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Saraycıklıların kararlı duruşu, bir mahallelinin dillendirdiği “Hiçbir kanun insanların haklarından üstün olamaz” sözlerinde karşılık buldu.
Sincan Belediyesi’nden sonra polisten de tehdit
Saraycıklıların kentsel dönüşüme ilk tepkilerini gösterdiği günlerde Sincan Belediyesi yetkilileri, bölgeye gelerek mahallelileri tehdit etmiş, sağlıklı bilgi isteyen mahalleliye “Evinizi başınıza yıkarız” demişti.
Belediyenin tehditlerine bir de polis tehditleri eklendi. Barınma Hakkı Bürosu’ndan bir mahalleli ile görüşen polisler, Barınma Hakkı Meclisi temsilcisi Candaş Türkyılmaz’ın “terörist” olduğunu iddia etti. Polisin iddiaları öyle bir noktaya vardı ki, “Bu sahte avukat, size avukatım diye yalan söylüyor” dedi. Mahalleli ise “Bize avukat olduğunu söylemedi ki. Biz kendisini tanıdık, tanıyoruz. Bizimle uğraşmayın” yanıtı verdi.
Saraycık’taki ranta ve yağmaya karşı 4 temel talep
Tarım arazilerinin yaygın olduğu, bölge halkının ağırlıklı olarak tarım ve mandıracılık ile geçimini sağladığı Saraycık Köyü, AKP’nin Büyükşehir Yasası’ndan sonra Sincan Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi ile rantına göz diktiği bir mahalleye dönüştü. Üstelik belediye, eşi benzeri az görülecek bir rant projesi sundu. Saraycıklılar da taleplerini buna göre hazırladı.
Sincan Belediyesi’nin projesine göre 4 milyon 800 bin metrekarelik alan doğrudan ranta açılacak. Bu bölgedeki halk ise 500 bin metrekarelik bir başka alanda ıslah edilecek. Saraycık’ın bulunduğu yerde konutlar yükselirken, mahalleli daha kötü koşullardaki evlere sıkıştırılacak. Öte yandan geçimini tarım arazilerini kullanarak ve mandıracılık yaparak sağlamaya çalışan mahalleli, toprağından arazisinden olacak.
Belediyenin hak sahiplerinden alabileceği pay olan Değerleme Ortaklık Payı (DOP) için yasalar yüzde 40 üst sınırını belirlemiş olmasına karşın, Sincan Belediyesi bu oranı yüzde 80’e kadar çıkardı. Böylece her biri 3-4 ev alabilecek mahalleliler, bir de borçlu hale getirildi.
Uzmanlar tarafından inşaat birim maliyeti üzerinden belirlenen ve hak sahiplerine verilen enkaz bedelleri de belirsiz kaynaklarca belirlendi. Böylece mahalleliye 6-7 bin lira gibi komik bir meblağ ile enkaz bedeli önerildi.
Sincan Belediyesi, her bir hak sahibinin arazisinde 8-10 adet bulunan ve tanesi 2-3 bin liraya sayılan ağaçlar için de herhangi bir meblağ belirlemedi. Bu da kentsel dönüşüm ile birlikte bölge halkının on yıllardır emeğiyle büyüttüğü ağaçların yok pahasına katledilmesi anlamına geldi.
Saraycık bu dört başlık için dört temel talebini ise şöyle belirledi: