Halkevleri Hukuk Dairesi, selde mağdur olanlar için faydalı bilgiler içeren bir broşür yayımladı. Broşürde, zarar tespitini kolaylaştırmak için hasara uğrayan alanda suları temizlemeden önce çok sayıda fotoğraf çekilmesi ve rapor tutturulması gerektiği vurgulanıyor.
Broşürde afet nedeniyle yaralanmalarda sağlık güvencesi olmayanlara da parasız sağlık hizmeti verilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, devlet hastanelerinde tedavi görenlerden herhangi bir ödeme talep edilemeyeceği belirtiliyor.
Broşürün tam metni:
Öncelikle, zararı ileride daha kolay ispatlamak için suları temizlemeden önce olay yerinin çok sayıda fotoğrafını çekin.
İtfaiye’ye evinizin/dükkanınızın/aracınızın zarar gördüğüne dair rapor tutturun. Normalde itfaiye, müdahale ettiği her olayla ilgili tutanak tutmak zorundadır ve bu tutanak ilk elden delil niteliğindedir.
Bölgenizdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne tespit talebiyle başvurarak bilirkişi marifetiyle zararınızın ne kadar olduğunun belirlenmesini talep edin. Belirlenen miktar talep edebileceğiniz zararı belirleyecektir.
Belediye/Valilik tarafından kurulacak tespit komisyonu tarafından yapılacak hasar tespit çalışmalarında zararınızın mutlaka rapora ayrıntılı olarak geçmesini sağlayın.
Evden çıkarttığınız eşyalarınızın durumunu, kullanılmaz durumda olup olmadığını mutlaka rapora geçirtin. Sel durumunda mutfak malzemeleri dahil tüm eşyalar (kimyasal maddeler de karıştığından) temizlenerek kullanılamayacak hale gelmektedir. Bu nedenle eşyalarınızın kullanılamaz hale geldiğini tutanağa geçirtin. Tutanakta eksiklik olduğunu düşünüyorsanız tutanağı imzalarken “Eksik inceleme yapılmıştır” diyerek imzalayın.
Selde sürüklenerek kaybolan eşyalarınızın listesini ve tahmini değerlerini de yapılacak tüm tespitlerde dosyaya sunun. İlk anda çektiğiniz fotoğrafların da birer örneklerini yine dosyaya sunmanız gerekmektedir.
Devlet tarafından karşılanacağı belirtilen zararlarınız tam olarak karşılanmazsa, yapılan ödemeyi (talep ve dava haklarım saklıdır) diyerek imzalayın ve kalan miktar için idare mahkemesine dava açın. Hakkınızı saklı tutmadan ödemeyi kabul ederseniz, kalan miktar için talepte bulunmanız mümkün olmayacaktır.
Eviniz – eşyalarınız veya aracını sigortalı ise, sigorta poliçesi kaybolmuş olsa bile zarara ilişkin belgelerle sigorta şirketine başvurabilir ve eksper tarafından inceleme yapılarak tüm zararınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz.
Zararınız hiç karşılanmazsa veya eksik karşılanırsa, idare mahkemesine dava açarak ve elinizdeki fotoğraf ve tespit raporlarını da sunarak zararlarınızın giderilmesini talep edebilirsiniz.
Selde meydana gelen yaralanma ve ölüm olaylarında ise, dere yataklarının değiştirilmesi, eksik denetim yapılarak kaçak binalara izin verilmesi, çarpık kentleşme, meteoroloji tarafından gerekli uyarıların yapılmaması nedeniyle sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulması önemlidir.
Ayrıca işyerinde, işyeri servisinde ve TIR’larda meydana gelen ölümler ve yaralanmalar iş kazası kabul edileceğinden, en kısa sürede Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş kazası bildiriminde bulunulması gerekmektedir.
Afet nedeniyle yaralanmalarda sağlık güvencesi olmayanlara da ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi gerektiğinden, devlet hastanelerinde ücret ödemeden tedavinizi yaptırabilirsiniz. Para talep edilmesi durumunda da İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine başvurarak sorumlulardan şikayetçi olabilirsiniz.