İstanbul, Ankara ve Hatay Ahmet'i andı: Ahmet Atakan mücadelemizde yaşıyor

Per, 10/09/2015 - 15:30
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Haziran İsyanı’nda Antakya’nın Armutlu ilçesinde polis tarafından katledilen Ahmet Atakan, pek çok noktada eylemlerle anıldı. Memleketin Erdoğan’ın saray uğruna savaşa sürüklendiği günlerde Ahmet Atakan anmalarında da savaşa karşı barış talebi yankılandı

Haziran İsyanı’nda Armutlu’da polis tarafından katledilen Ahmet Atakan pek çok yerde ölüm yıldönümünde anıldı. Sarıgazi’deki anmaya polis saldırırken Okmeydanı’nda Ahmet Atakan’ın umuduyla barışın ülkesini kuracağız” denildi.

İstanbul Sarıgazi’de Ahmet Atakan için Cemevi’nde başlayan yürüyüşe polis HDP önünde saldırdı. Saldırının ardından kitle Demokrasi Caddesi’nde buluşarak burada saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından da açıklama gerçekleşti. Açıklamada Erdoğan’ın saray uğruna başlattığı savaşa karşı Ahmet gibi, Ethem gibi, Ali İsmail gibi mücadele edileceği belirtilerek barışın ülkesini kurana kadar sokaklarda olunacağı vurgulandı.

Okmeydanı’nda ise Ahmet Atakan için Halkevi önünde bir araya gelenler mahallede bir yürüyüş gerçekleştirdi. “Tek yol sokak tek yol devrim” sloganının sık sık atıldığı yürüyüşte de ülkede son günlerde yaşatılan savaşa karşı barış vurgusu öne çıktı.

Eylemde Haziran İsyanı’nda katledilen Ahmet Atakan anılırken “Onun direnişi, iradesi ve cesareti bugün faşist saldırılar karşısında Kürt halkıyla dayanışan, saldırıları püskürten Tuzluçayır’da, Sarayın savaşına karşı barış barikatını kuranların aklında, yüreğinde” denildi. Yürüyüşte sık sık “Ahmet Atakan ölümsüzdür” sloganları atılırken Cizre’ye ve yurt genelinde HDP’ye yönelik saldırılara karşı barış talebi dile getirildi.

Okmeydanı’nın ara sokaklarında tencere-tavalarla yapılan yürüyüş esnasında halkta balkon ve pencerelerden alkışlarla, tencere tava çalarak destek verdi. Sağlık Ocağı önüne varıldıktan sonra kısa bir konuşma yapan Halkevciler “Gezi direnişiyle birlikte darbe alan Tayip Erdoğan’ın diktatörlük hayallerini yıkmak için, AKP’den tüm katliamların hesabını sormak için yitirdiğimiz yoldaşlarımıza sözümüz olsun biz yine sokaklarda olacağız” denildi. Konuşma 12 Eylül Cumartesi günü 17.00’da Tünel’den Galatasaray’a yapılacak yürüyüş için çağrı yapılarak sonlandırıldı.

Ankara Tuzluçayır’da günlerdir faşist provokasyona ve polis saldırısına karşı sokakta olan Mamak halkı mahallesini savunmak için yeniden sokağa çıktı. Gelebilecek faşist saldırılara karşı önlemler alınırken, saat 23.00’da Ahmet Atakan için yapılacak anmaya geçildi.

Abidin Aktaş Sokak’ın girişine kurulan büyük barikata Ahmet Atakan ismi verildi. Anmaya geçilirken polis saldırısı başladı ve polis Ahmet Atakan barikatını yıkmaya çalıştı. Halka “Evlerinize dönün” anonsu yapan polise Mamak halkı yuhalamalarla ve havai fişekle karşılık verdi. Sokağa giremeyen polis ise geri çekildi.

Saldırının püskürtülmesinin ardından “Ahmet Atakan ölümsüzdür” sloganlarıyla anmaya geçen Mamak halkı önce polisin yıkmaya çalıştığı Ahmet Atakan barikatını sağlamlaştırdı. Ardından Ahmet ve tüm Haziran İsyanı şehitleri için, Kobane’de yaşamını yitirenler ve Cizre’de öldürülen çocuklar için saygı duruşu yapıldı.

Antakya’nın katledilmiş üç çocuğu Ahmet, Ali ve Abdullah için yazılan bir marş okunduktan sonra açıklama yapıldı. Anmanın ardından eylemi de sonlandırma kararı alan Mamak halkı, barikatları kaldırdı.

Ankara Batıkent’te yapılan anma programında ise ilk olarak Ahmet Atakan’ın fotoğraflarından oluşan slayt gösterimi yapıldı. Ardından Ağır Aksak Grubu’nun müzik dinletisiyle anma programı türkülerle ve şiirlerle devam etti. Ahmet için hep bir ağızdan söylenen türkülerle, okunan şiirlerle birlikte yapılan konuşmada şunlar söylendi: “AKP Haziran İsyanı’nda Ahmet’i aramızdan aldı, yetmedi bugün hala AKP’nin katliamları barış talebini yükseltenlere yönelik bir katliam olarak devam ediyor. Bizler katliamcı AKP zihniyetine karşı tıpkı Ahmet gibi sokakta mücadele etmeye devam edeceğiz. Ahmet için söz verdik, hayallerini satmayanların ülkesini kuracağız”


Antakya’da Ahmet Atakan’ın ve Ali İsmail Korkmaz’ın aileleri, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, devrimci demokrat kurum temsilcileri, Ahmet’in yoldaşları ve Ahmet Atakan Kütüphanesi Çocuk Korosu’nun minik üyeleri Ahmet Atakan anmasında bir araya geldi.

Etkinlikte ilk olarak Abdullah Cömert’in silüetinin bulunduğu duvara Ahmet Atakan ve Ali İsmail Korkmaz’ın silüetleri aileleri ve yoldaşları tarafından işlendi.

Anma devrim şehitleri için saygı duruşu ve ailelerin konuşmalarıyla başladı. Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Emsal Anne “Ali, Ahmet ve Abdullah’ın yanyana duran resimleri mücadelelerini sahiplenmemiz ve büyütmemiz gerekliliğini bizlere gösteriyor. Ahmet’in mücadelesi bizler var oldukça sürecek. Ahmet gibi bu ülkede barışı savunacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ali İsmail’in annesi Emel Korkmaz da “Güney’in üç fidanının Armutlu’da yanyana olması onları ölümsüzleştirdi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Halkevleri adına söz alan Ahmet’in yoldaşı Hatay Halkevi Şube Başkanı Cihan Çiçek, “Abdullah’ın savaşa karşı yürekliliği, Ali İsmail’in hayata karşı sorumluluğu ve Ahmet’in umuduyla bu ülkede barışıı savunmak ve yeniden kurmak için mücadeleye devam edeceğiz” diyerek güneyin üç fidanına sözlerinin devrim olduğunu belirtti. Kurum temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından Halkevleri Ahmet Atakan Kütüphanesi Çocuk Korosu Ahmet için şarkılarını söyledi. Ahmet’in “Adam olamadıysak hayallerimizi satmadık ya” sözü üzerinden bestesini Hatay Halkevi Müzik Grubu’nun yaptığı ‘Ne oldu yani’ şarkısıyla anma sonlandırıldı.