1961’den bu yana dünya çapında ve aynı zamanda ülkemizde de kutlanan bu gün her yıl olduğu gibi bu yıl da yapılan bir çok etkinlikle kutlanıyor.
Elbette ülkemizde tiyatro denilince akla gelen kurumlardan bir tanesi olan Halkevleri açısından da bu gün oldukça önemli. Kurulduğu günden bu yana isimlerini buraya sığdıramayacağımız kadar tiyatro sanatçısı Halkevleri bünyesinden yetişti. Ülkemizin dört bir yanında halkımız tiyatroyla Halkevleri ile birlikte tanıştı. Nitekim tiyatromuz üzerine yapılan araştırmalarda tiyatromuzun birinci dönemi olarak adlandırılan 1923-1951 arası döneme “Halkevleri Dönemi” denilmektedir. Tiyatronun toplumsal yaşamda ne kadar önemli olduğu Halkevleri tarihine bakılınca bile anlaşılabilir.
Tiyatro dün olduğu gibi bu gün de Halkevleri açısından oldukça önemlidir. Çünkü hemen hemen bütün Halkevi şubelerinde bir tiyatro çalışması vardır. Erkek, kadın, genç, yaşlı bu oyunlarda görev almaktadır. Sanatın ticari bir araç, yoksul halkın ulaşamadığı bir faliyet haline getirilmeye çalışıldığı günümüzde Halkevi bünyesinde yapılan tiyatro çalışmalarıyla tiyatro isteyen herkesin yapabildiği, izleyebildiğibir sanat dalı haline getirilmeye çalışılmaktadır. Halkevciler bazen sokakta, bazen tiyatro salonlarında oyunlarını sergilemektedirler. Bazen eylemlerimiz bile bir tiyatro oyunundan oluşmaktadır. Diğer yandan bir çok şubemizde görmekteyiz ki tiyatro çalışmalarına katılan insanlarımız yaşları, eğitim durumları ne olursa olsun kısa sürede hızla değişiyor, gelişiyor, dünyaya daha geniş pencerelerden bakmaya başlıyorlar. Dolayısıyla “insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı” olarak da tanımlanan tiyatro bu özelliklerinden kaynaklı toplumsal gelişme ve halkımızın aydınlatılması için çok önemli bir sanat dalıdır.
Ancak ne yazık ki iyi, doğru, faydalı olan ne varsa onun çeşitli saldırılara, kısıtlamalara, baskılara maruz bırakıldığı bir dönemi yaşıyoruz. AKP’nin iktidara geldiği günden beri özünde muhalif bir tavır olan sanata karşı olan tutumu ortadadır. Bir yandan bu alanda da kadrolaşma çalışmaları yapılmakta, yapılan düzenlemelerde konun ilgilileri asla dikkate alınmamaktadır.
Şüphesiz tiyatro da bundan nasibini almaktadır. Neler duymadık geçtiğimiz günlerde. Bazı sanatçılarımızın oyunları sansürlendi, bazılarının hakkında soruşturma açıldı, bazıları ise işten çıkartıldı.
Bununla birlikte AKP, dünya Tiyatrolar gününü kutladığımız bu gün 93 yıllık tarihi olan ve ismini ülkemiz tiyatrosunun kurucusu olan Muhsin Ertuğrul’dan alan sahneyi yıkmayı ve yerine Harbiye Kongre Vadisi yapmayı planlamaktadır. Kime rağmen? Tiyatro emekçilerine, tiyatro severlere, İstanbullulara rağmen, yani halka rağmen bunu yapmaktadır.
AKP hükümetinin tüm bu politikalarını kınıyor, tüm tiyatro emekçilerinin yanında olduğumuzu belirtiyor ve tüm tiyatro severlerin Dünya Tiyatrolar Gününü kutluyoruz.