İstanbul Halkevleri "Örgütlü olmak hayat kurtarır!" diyerek mahalle mahalle deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasına dair hazırlık yapmak üzere kolları sıvadı. Bu, aynı zamanda deprem vergilerinin nereye kullanıldığından kentin nasıl ve kim için planlandığının sorgulanmasını ve halkın kent üzerindeki söz ve karar hakkının savunulmasını hedefleyen bir çalışma olarak planlandı.
İstanbul'da 26 Eylül tarihinde gerçekleşen ve hemen her noktada hissedilen 5.8'lik deprem şehrin depreme hazır olmadığı gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Bunun yanı sıra uzmanlar, gerçekleşen deprem için daha büyük bir İstanbul depreminin habercisi olduğu yorumunda bulundular. İstanbul Halkevleri, olası deprem felaketine karşılık "Örgütlü olmak hayat kurtarır!" diyerek mahalle mahalle deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasına dair hazırlık yapmaya devam ediyor. Daha önce etkinliklerin yapıldığı Sarıyer, Okmeydanı, Bahçelievler ve Kadıköy gibi mahallelere, Avcılar ve Esenyurt da eklendi. Halkevleri, talep dahilinde İstanbul’un tüm mahallelerine bu çalışmayı yayma çağrısında bulundu.
BEŞİKTAŞ
Beşiktaş Karaoğlan Gençlik Merkezi'nde yaklaşık 50 kişinin katılımıyla gerçekleşen panel, Beşiktaş Halkevi ve CHP Beşiktaş Gençlik Örgütü ile ortak düzenlendi.
Etkinlikle deprem gerçeğine yönelik alınması gereken tedbirlerin alınması ve deprem öncesinden anına ve sonrasına kadar atılması gereken adımlar konuşuldu. Buluşmada bir araya gelen Beşiktaşlılarla beraber, ekip kurma çalışmalarına başlanarak; bu ekiplerden bazılarıyla afetlere müdahale ekipleri, ilk yardım ekipleri ve ev gezerek evlerin eşyalarının depreme uygun konumda ve sağlamlıkta olup olmadığını kontrol edebilecek ekipler oluşturma kararı alındı.
Etkinliğin katılımcıların genellikle kendilerini güvensiz hissetmek ve yalnız bırakılmış olmak gibi şikayetleri oldu. Bunun karşısında “ben ne yapabilirim” diyenlerle birlikte, yapılan etkinliğin/panelin bütün mahallelere yayılması gerektiği ve ekipler kurarak bu çalışmayı somut bir yere taşımak gibi hedefler belirlendi. Buna ilişkin Beşiktaş'ın tüm mahallelerinde belediye ve muhtarlıklarla paneller yapmak, mahalle ekipleri kurma ve ev içi eşyaları sağlamlaştırma ekipleri kurma kararı alındı.
AVCILAR
Avcılar Halkçı Yerel Yönetim İnsiyatifi deprem ve ilk yardım eğitimleri ile Avcılar'ın en acil sorunu olan depreme dair çalışmalara hızla başladı. Yerel seçimler zamanı halkın sorun ve taleplerini duyurmak, neoliberal belediyecilik karşısında halkçı belediyecilik fikrini anlatmak için başlayan çalışmalar depreme dair yapılacak çalışmalar ile devam etti. Bir yandan eğitimler devam ederken bir yandan da broşür tasarımları ve çalışma programı oluşturuluyor.
Çalışmalara dair alınan kararlar şöyle;
1-Eğitimleri devam ettirmek,
2-Broşür dağıtımı stant çalışmaları ile hem bilgilendirme çalışmaları hem de gönüllü olmak isteyenlere ulaşmak,
3- Gönüllüler ile ilk etapta eğitimler almak ve talepte bulunan kişilerin evlerindeki eşyaları sabitleme, evin güvenli bölgeleri ve deprem anında yapılacaklar ve tahliye planı çıkarmaya dönük bilgi alişverişinde bulunma,
4- Marmara Caddesi Emekliler Parkı'ndaki kamelyayı irtibat noktası haline getirme,
5- Mahalle bazlı ekipler oluşturmaya calışma,6- Gönüllüler ile beraber ileri düzey kurtarmaya kadar çeşitli eğitimleri devam ettirme.
ESENYURT
Esenyurt Halkevi, Ardahan Damal Çaybaşı Mahalle Derneği ile birlikte "Deprem anında, sırasında ve sonrasında neler yapabiliriz" diyerek Esenyurt İncirtepe'de Çaybaşı Mahalle Derneği'nin mekanında bir panel düzenledi.
Panele, Toplumsal Afet Derneği'nden Rezzak Elazat ve Politeknik'ten Şehir Plancısı Büşra Kaleli konuşmacı olarak katıldı. 21 kişinin katıldığı etkinlikte ilk olarak Rezzak Elazat konuştu. Elazat konuşmasında; deprem öncesinde evimizde düşebilecek, kayabilecek cisimleri tespit etmemiz ve sabitlememiz gerektiğini belirtti. Elazat, deprem sırasında ise mümkünse elektrik şalteri ve gaz vanalarını hemen kapatmak gerektiğini ardından evde güvenli bir yerde saklanmak gerektiğini ifade etti, eğer saklanamıyorsak sırtımızı pencereye dönerek, ellerimizi boynumuzda birleştirerek dirseklerimizle yüzümüzü korumamız gerektiğini vurguladı.
Elazat'ın ardından söz alan Büşra Kaleli, 1999 depreminden sonra 407 olan toplanma alanı sayısının bugün itibariyle 77'ye düştüğünü, bu alanların yandaşlara peşkeş çekildiğini belirtti. Kaleli, yerel yönetimlere başvurarak afet toplanma alanları ile ilgili çalışma yapılması için basınç oluşturmak gerektiğini ifade etti.Konuşmacıların ardından etkinlikte, deprem sonrası iletişim yollarının zarar görmesi ihtimaline karşı tedbirli olmak gerektiği, depremden önce oturduğumuz yere yakın güvenli bir bölgeyi önceden belirleyerek deprem sonrası buluşma noktası olarak tayin etmemiz gerektiği vurgulandı.
Esenyurt'ta deprem üzerine yapılacak etkinlikler diğer yöre dernekleri ile birlikte planlanarak devam edecek.
OKMEYDANI
Okmeydanı'nda daha önce Halkevi’nin çağrısı ile deprem öncesinde, 'Deprem anında ve deprem sonrasında neler yapmalıyız?' başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda alınan karar doğrultusunda bir imza kampanyası başlatıldı.
Daha önce mahallelinin katıldığığı etkinlikte gönüllü olanlarla beraber, Okmeydanı'nın afet durumlarına hazır olması için bir imza kampanyası başlatıldı. Okmeydanı'nda bulunan Anadolu Parkı'nda yüzlerce imza toplandı.
İLGİLİ HABER: İstanbul'da mahalle mahalle deprem hazırlığı | "Örgütlü olmak hayat kurtarır!"