Güvenceli Çalışma Hakkı Atölyesi Çağrısı

Cu, 17/12/2010 - 18:50
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Halkevleri, Halkın Hakları Forumu’nun ikincisini, 21-22-23 Ocak 2011 tarihlerinde, Ankara SBF Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin desteğiyle Ankara’da gerçekleştirecektir.  Emeği, insanı ve doğayı hedef alan neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı hak mücadelelerinin yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilecek olan Halkın Hakları Forumu, hak mücadelelerinin birleşik bir mücadele programına tercüme edilmesinin olanaklarını yaratmayı ve bu mücadelelerin halkın bağımsız siyasal mücadelesi bakımından sahip olduğu potansiyeli bilince çıkartmayı hedeflemektedir.

Halkın Hakları Forumu’nun ilk günü (21 Ocak Cuma) Kadın Forumu olarak Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı’nda düzenlenecektir. Forumun, 22-23 Ocak (Cumartesi-Pazar) tarihlerinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) gerçekleştirilecek bölümünde, ana oturumların yanı sıra, eğitimden sağlığa, barınmadan suya, engelli haklarından iletişim hakkına uzanan 14 temel başlıkta, neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı bu alanlarda gelişen hak mücadelesi stratejilerinin tartışılacağı atölye çalışmaları düzenlenecektir.

2011-Halkın Hakları Forumu ana oturumları, atölyeleri ve sonuç bildirgelerinin oluşum sürecinde, bir yandan çeşitli hak mücadelesi alanlarının kesişme noktalarını, öte yandan hak mücadeleleriyle ülkemizin temel siyasal-demokratik sorunları arasındaki ilişkiyi açığa çıkartmayı hedefleyen bir yaklaşım benimsenecektir.

Hak mücadelesi alanlarının kesişme noktaları, 3 temel tema kapsamında birleştirilecektir. Bu temalar; 1) Güvencesizliğe karşı mücadele 2) Doğanın metalaştırılmasına/yok edilmesine karşı mücadele ve 3) Sermayenin kent politikalarına karşı mücadele olarak belirlenmiştir. 22 Ocak tarihinde yapılacak olan atölye çalışmalarının sonuçlanmasının ardından, 23 Ocak tarihinde,  bu üç temel başlık altında kümelendirilen atölyelerde varılacak sonuçların bir araya getirileceği ve tematik ortak sonuç bildirgelerinin hazırlanacağı çalışmalar yapılacak ve ortak tematik sonuç bildirgeleri Forum’un sonuç oturumunda sunulacaktır.  Bu nedenle her bir atölye ön hazırlık sürecinden itibaren bu üç temel temayla ilişkisi vurgulanarak oluşturulmaktadır.

Her biri hak mücadelesi başlıklarından oluşan atölye çalışmalarında; hak mücadelesi alanlarının temel siyasal-demokratik sorunlarla ilişkisi de ele alınacaktır. Bu noktada; Kadın Forumu’nun “cinsiyetçilik” konusunda üreteceği sonuçlar atölye çalışmalarına taşınacaktır. Yine atölye çalışmalarında her bir hak mücadelesi başlığında neo-liberal saldırganlıkla birlikte egemen gerici, ırkçı, milliyetçi ve ayrımcı politikalarla bu politikaların toplumsal yaşamdaki örgütlenme biçimlerinin etkileri ve bunlara karşı mücadele stratejileri de ele alınacaktır. 23 Ocak tarihinde bu tartışmalardan elde edilecek sonuçları birleştirecek ortak çalışmalar yapılacak ve kapanış oturumunda yapılacak konuşmalarla Foruma sunulacaktır.

Atölyeler için belirlenen çalışma yöntemine göre Güvenceli Çalışma Hakkı atölyesinde yapılacak tartışmaların sonuçları forumun üç ana temasından biri olan Güvencesizliğe Karşı Mücadele üst başlığına aktarılarak sonuç bildirgesinde yer alacaktır.

GÜVENCELİ ÇALIŞMA HAKKI ATÖLYESİ ÇAĞRISI

“Çalışma”nın bütünüyle piyasa kurallarına göre şekillendirildiği ve güvencesiz çalıştırmanın artık temel çalıştırma biçimi halini aldığı bir dönemdeyiz. İstihdamın dünya çapında kuralsızlaştırılması ve esnekleştirilmesi, tarımdaki sermaye egemenliğinin artmasıyla büyük insan kitlelerinin mülksüzleştirilerek proleterleştirilmesi geniş bir ucuz emek dünyası yaratmaktadır. Diğer taraftan yeniden üretim alanında yaşanan büyük piyasalaştırma/ticarileştirme/metalaştırma saldırısı emeğin tüm kazanımlarının ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir.

Bu değişim süreci işçi sınıfını farklı istihdam biçimleri, etnik/dinsel ayrımlarla parçalıyor görüngüsü yaratsa da aslında tüm emekçilerin kaderini güvencesiz çalıştırma ekseninde ortaklaştırmaktadır. Bu gelişmeleri gözden kaçıran, yok sayan, çeşitli nedenlere karşılamayan sendikal örgütlenmeleri krize sürüklemektedir.

Dünya ve ülkemiz emekçi sınıflarının yaşadığı bütün bu sorun ve dönüşümler, bir yandan da büyük bir mücadele ve örgütlenme deneyiminin oluşmasına kaynaklık etmektedir. Dünyada 1980’lerden beri ortaya çıkan çeşitli tip ve bileşimlerdeki yeni emekçi örgütlenmeleri ve direniş dalgaları, toplumsal hareket sendikacılığından işsiz örgütlenmelerine, güvencesiz işçi ağlarından evde çalışan kadınların ve topraksız kır işçilerinin örgütlenmesine dek uzanan bir çeşitlilik ve zenginlik barındırmaktadır. Sendikal hareketin krizi ve yeniden yapılanması içinde bu sürece paralel farklı çözüm önerileri ve yaklaşımlar gündeme gelmektedir. Türkiye’de de taşeronlarda köleleştirilmek istenen sağlık emekçilerinden, güvencesiz/işsiz öğretmenlere, Tekel işçilerinden metal işçilerine, kadın işçilerden tarımdaki mevsimlik işçilere kadar işçi sınıfının farklı kesimlerinin yükselttiği mücadelelerle son yıllarda önemli bir deneyim birikimi sağlandığı söylenebilir.

Çalışma hakkı atölyesinin temel hedefi, sendika örgütçüleri, bilim insanları ile işçi sınıfının çeşitli kesimlerini bir araya getirerek önümüzdeki döneme yönelik, işçi sınıfı hareketini tepeden tırnağa yenileyecek somut bir mücadele stratejisi ve programı üretme yolunda ileriye doğru adımlar atabilmektir.

ATÖLYE TARTIŞMA ÇERÇEVESİ ÖNERİSİ

1. Sermayenin saldırı stratejisinin güncel köşe taşları

    a. İstihdam paketi, bölgesel asgari ücret, kıdem tazminatı, özel istihdam büroları gibi güvencesizleştirme hamleleri

    b. Neoliberal gericiliğin sendikal alandaki karşılıkları

    c. Neoliberal gericiliğin kıskacında kadın emeği

2- İşçi sınıfının mücadele birikimi/deneyimler

    a. Üretim alanındaki güvencesizliğe karşı direniş pratikleri

    b. Güvencesizliğe karşı sınıf mücadelesinin yeni bir kanalı olarak yeniden üretim alanındaki mücadeleler

3- Deneyimler ışığında emeğin direniş programı: örgütlenme ve mücadele stratejileri

Güvencesiz Çalışma Hakkı Atölyesi sonuçları, Güvencesizliğe Karşı Mücadele üst başlığı altında diğer ilgili atölyelerin sonuçlarıyla birleştirilecektir.

Halkın Hakları Forumu’nda buluşmak ve haklar mücadelesinde birlikte yol almak dileğiyle…

 

HALKIN HAKLARI FORUMU

GÜVENCELİ ÇALIŞMA HAKKI ATÖLYESİ

ÇALIŞMA GRUBU

                                                           

İletişim için                                   

ANKARA :

Dilşat Aktaş (Forum Sekreteryası) 

[email protected]

Serpil Şahin (Ankara Çalışma Grubu) 

[email protected]

 

Halkevleri Genel Merkezi Konur Sokak No:8/9   Kızılay, Ankara

Telefon: 312-4192717 Faks:    4193207 Eposta: [email protected]    

 

İSTANBUL:

Umar Karatepe (Forum Sekreteryası) 

[email protected]

Erhan Güneş (İstanbul Çalışma Grubu)  

[email protected]

 

İstanbul Halkevi: İstiklal Caddesi Orhan Adli Apaydın Sokak No: 10 Beyoğlu / İstanbul
Telefon : 0212 245 82 65 Faks: 02122457010 Eposta: [email protected]