Halkevleri, Halkın Hakları Forumu’nun ikincisini, emeği, insanı ve doğayı hedef alan neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı hak mücadelelerinin yaygınlaştığı bir dönemde, 21-22-23 Ocak 2011 tarihlerinde Ankara’da düzenlemeye hazırlanıyor.
HALKIN HAKLARI FORUMU-2011 TEMEL HEDEFLER
Halkın Hakları Forumu’nun ilki 8-9-10 Haziran 2007 tarihlerinde düzenlendi ve hak mücadelelerinin günümüz sınıf mücadelesi içindeki kurucu niteliğinin bilince çıkartılmasında önemli bir dönemeç oldu. Forum, hak mücadeleleri çizgisinin neo-liberal saldırganlık karşısında anti-kapitalist, anti-emperyalist direniş; cinsiyetçilik, ırkçılık ve gericilik karşısında eşitlikçi ve özgürlükçü bir toplumsal düzenin kurulması ve ülkemizin ana siyasal gündemlerine emekçi sınıflardan yana bir müdahale için barındırdığı siyasal potansiyele işaret etti.
Halkın Hakları Forumu’nun ilkinden sonra geçen üç yıl içinde dünyada, ülkemizde ve hak mücadelelerinde önemli gelişmeler yaşandı.
Kapitalist kriz, yeni yönetim stratejileri ve hak mücadeleleri
Son üç yıl içinde yaşanan en önemli gelişmelerden ilki, kapitalist sistemin tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşaması oldu. Bir insanlık ve uygarlık krizine dönüşen kriz, kapitalizmi tüm dünyada ağır bir sınıfsal ve siyasal meşruiyet bunalımına sürükledi.
2011-Halkın Hakları Forumu’nun ana hedeflerinden birisi, sermayenin bu süreçte belirginleştirdiği yeni dönüşüm stratejilerinin ve taktiklerinin halkın hak mücadeleleri açısından yarattığı sonuçların değerlendirilmesi ve bu yıkım stratejilerine karşı hak mücadeleleri tarafından üretilecek yanıtların açığa çıkartılması olacaktır.
Ülkemizdeki siyasal gelişmeler ve hak mücadeleleri
Bu gelişmelerin ülkemizdeki izdüşümü, egemenler arası iktidar mücadelelerinin yeni bir uzlaşma sürecine yönelmesi ve AKP iktidarının, bu uzlaşmanın temsilcisi olarak sermaye sınıflarından yana bir “dönüşüm” sürecini hızlandırması olmuştur. AKP iktidarı neo-liberal siyaseti toplumsal yapının en derinlerine dek yaymaktadır. Egemen sınıflar emperyalizmin bölgesel taşeronluğuna soyunurken, ülkemizin bütün emek gücü ve doğal kaynakları şiddeti giderek artan bir hızla yağmaya açılmaktadır. Sermaye, ezilen sınıfların kendisinden bağımsız siyasal özneler haline gelmesini engellemek üzere, bir yandan yeni baskı yasalarını ve tekniklerini gündeme getirmektedir. Öte yandan neo-liberalizmin kurucu organları olan yönetişim mekanizmaları siyasete dâhil olmanın tek yolu haline getirilmeye çalışılmaktadır.
Bu gelişmeler, hak mücadelelerinin Halkın Hakları Forumu-2007 Sonuç Bildirgesi’nde de vurgulanan “savunmacı bir direnişin ve kurucu bir inşanın bilinçli eylemi” olarak sahip olduğu siyasal önemi artırmıştır. Hak mücadeleleri, neo-liberal saldırganlık, emperyalist savaş ve bağımlılık ilişkileri, Kürt sorununda çözümsüzlük, siyasal-dinci gericilik ve halkın siyasetten dışlanması temel eksenleri üzerinden kurulan hâkim siyaset sahnesinin karşısında, halkın bağımsız siyasetini inşa eden bir sınıfsal direniş düzlemi olarak öne çıkmaktadır.
Öte yandan Halkın Hakları Forumu-2011, Türkiye’nin yeni bir genel seçim sürecine girdiği ve düzen siyasetçileri arasındaki kutuplaşmanın keskinleştiği koşullarda yapılacaktır. Forum, halkın ilerici siyasal taleplerini güçlü bir biçimde dile getirmek; hak mücadeleleri açısından izlenecek ortak mücadele hattını ve programını belirginleştirmek; saldırıları durduracak-geriletecek bağımsız bir direniş çizgisini ortaklaştırmak açısından etkili bir kürsü oluşturmayı ve hak mücadelelerini halkın bağımsız siyasal mücadele programına tercüme etmeyi hedeflemektedir.
Halkın Hakları Forumu, siyaset düzleminin genel seçim sürecinde olağandışı koşullar altında şekilleneceğinin bilinciyle, bu sürecin ittifak politikaları ve birlik tartışmaları sınırlarına hapsolmadan hak mücadelelerini temel alacak biçimde değerlendirilmesini ve halkın bağımsız siyasetinin bu mücadeleler içinde yükseltilerek yaratılmasını hedeflemektedir.
Hak mücadeleleri alanındaki gelişmeler
Türkiye halkları, hak mücadelelerinin “toprağa basıp doğrulduğu” son üç yılda sayısız direniş örneği sergiledi. Güvencesiz çalışma koşullarına karşı verilen emekçi mücadelelerinden; kentsel yıkım planlarına karşı yükselen barınma hakkı hareketlerine, HES’lere ve suyun kullanım hakkının satılmasına karşı yaygınlaşan yerel direnişlerden, ulaşım, eğitim, sağlık, enerji hakkı mücadelelerine dek uzanan sayısız mücadeleye tanık olduk. Engellilerden kadınlara birçok toplumsal kesim eşitsizliğe karşı özgürlük talebiyle, neo-liberalizmin mağdurlarından hak mücadelelerinin öznelerine dönüşmenin adımlarını attı. Birçok hak mücadelesi örneği ırkçılığın, gericiliğin ve cinsiyetçiliğin toplumsal temellerinin aşındığı eşitlikçi ve özgürlükçü deneyimlere dönüştü. Hak mücadeleleri okullardaki parasız kayıt hakkını kullanma eylemleriyle, işlemez hale getirilen turnikelerle, parasız binilen otobüslerle, mahallelere sokulmayan dozerlerle, HES’çi şirketleri vadilere sokmayan halk nöbetleriyle, güvencesiz TOKİ işçilerinin çatılardan fırlattığı kiremitlerle, yeni doğrudan eylem biçimlerini yarattı ve yaygınlaştırdı. Pek çok yerde önemli kazanım elde edildi.
Halkın Hakları Forumu-2011, hak mücadelesi saflarını tahkim ederek çeşitli alanlardaki mücadeleleri bütünlüklü bir harekete dönüştürmenin güncel imkânlarını tartışmayı, sermayenin otoriter, gerici neo-liberal kamusuna karşı, emeğin halk demokrasisine dayalı eşitlikçi ve özgürlükçü yeni kamusunun inşasına güç vermeyi hedeflemektedir. Hak mücadelelerini yaygınlaştırıp yeni kazanımlar elde etme yolları aramak; hak mücadelesi alanlarının ihtiyaçlarından doğan yeni kurucu inisiyatifleri belirginleştirmek; hak mücadelelerinin dayanışma ağlarını, deneyim paylaşımı ve ortak mücadele zeminlerini güçlendirmek, Halkın Hakları Forumu-2011’in temel hedefleri arasındadır.
Hak mücadeleleri ve birleşik bir mücadelenin inşası
Halkın Hakları Forumu-2011 çeşitli hak mücadelesi alanlarındaki çapraz bağlantıları bilince çıkartmayı ve bu mücadelelerin tümünü güçlendirecek dinamikleri saptamayı hedeflemektedir.
Bu amaçla Halkın Hakları Forumu kapsamında 14 ayrı başlıkta düzenlenecek olan atölye çalışmaları üç ana tema etrafında kümelenecektir. Bu üç tema mevcut hak mücadelesi alanlarının birbirleriyle olan güncel yakınlıklarına göre Güvencesizliğe Karşı Mücadele; Doğanın Metalaştırılmasına/Yok Edilmesine Karşı Mücadele ve Sermayenin Kent Politikalarına Karşı Mücadele olarak belirlenmiştir. Atölyeler, kendi sonuç bildirgelerini üretmenin yanı sıra, bu üst başlıklara yönelik tartışmaları da yürütecek; varılan sonuçlar atölye moderatörlerinin ve gönüllü üyelerinin katılımıyla ortaklaştırılacaktır.
Öte yandan halkın hak mücadeleleri cinsiyetçiliğe, gericiliğe ve ırkçılığa karşı eşitlik ve özgürlük taleplerini bütünleştirebilecek en önemli zeminlerden biri olarak da önem kazanmaktadır.
Bildiğimiz anlamda “kamu ve yurttaşlık” çökertilirken, AKP iktidarının dinci gerici-ırkçı özellikleri kadınların, işçilerin, Kürt halkının ve diğer ezilenlerin “ikinci sınıf yurttaşlar” sayıldıkları “neo-liberal bir kamu ve yurttaşlık” düzeninin kurulmasında organik roller üstlenmektedir. Neo-liberal politikaların “kimlik” sorununu, cemaatleştirme politikalarıyla kaynaştırması sonucunda, toplum cemaat olarak yeniden örgütlenmektedir. Kürt sorunu, ulusal baskıyla bütünleştirilerek uygulanan mülksüzleştirme politikalarının sonucunda “göçmenlik” ve “Kürt işçiliğinde” ifadesini bulan yeni boyutlar kazanarak yeniden üretilmektedir.
Kapitalizmin, emeğe karşı yürüttüğü saldırıda liberalizmle kaynaşmış siyasal-dinci gericiliği ve ırkçılığı önemli birer ideolojik silah haline getirmesi; a ) neo-liberalizme karşı direnişle gericiliğe, cinsiyetçiliğe ve ırkçılığa karşı mücadelenin tek bir organik çerçevede bütünleştirilmesi ihtiyacını dayatmakta ve b) halkın hakları mücadelesinin ezilenlerin eşit yurttaşlık haklarını güvence altına alacak bir özgürlük ve eşitlik hareketi olarak tasarlanmasını zorunlu kılmaktadır.
Bu amaçla “Irkçılık, cinsiyetçilik ve gericilikle mücadele” başlıklarıyla ilgili tartışmalar her bir atölye çalışması içinde özel olarak yer alacak ve bu tartışmalardan elde edilecek sonuçları birleştirecek ortak çalışmalar sonrasında, bu sonuçlar üç ayrı başlık halinde Forum’un genel tartışmasına sunulacaktır.
Halkın Hakları Forumu-2011, ilkinde olduğu gibi, Anadolu’nun dört bir yanında hak mücadelelerini yürüten öznelerin, emekçilerin, bilim insanlarının, aydınların, emek hareketi temsilcilerinin yaşantıları içinde öğrenilmiş bilgi ve mücadele deneyimlerinden süzülen siyasal tartışmalara ev sahipliği yapacak ve sayısız dost dernek, meslek örgütü, sendika ve inisiyatifle birlikte örgütlenecektir. Foruma, hak mücadelelerinin dünya deneyimlerini ve çeşitli coğrafyalarda ulaştığı siyasallaşma düzeyini tartışmaya sunacak bilim ve siyaset insanları davet edilecektir.
“Halkın Hakları Forumu” oturumları, 21-22-23 Ocak 2011 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecektir. Forumun ilk günü yapılacak Kadın Forumu ve Kürt Sorunu ve Haklar Mücadelesi Forumları ile 23 Ocak'ta gerçekleştirilecek Son Oturum Halkevleri tarafından organize edilirken, ikinci ve üçüncü günü SBF’de yapılacak “Neoliberal Çağda Sınıf Mücadeleleri ana oturumu, atölye çalışmaları, Hak Mücadeleleri ve Hukuk, Dünya Hak Mücadeleleri Forumu, Halkın Hakları ve Gericiliğe Karşı Mücadele Atölyesi, Forum Sonuç Atölyeleri” KAYAUM’un katkılarıyla gerçekleştirilecektir.
21 Ocak 2011/Cuma günü Ankara Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi’nde kadınlar, kadın kurum ve inisiyatifleri, kendi özgün tartışma gündemlerini bütünleştiren bir Kadın Forumu’nda bir araya geleceklerdir.
Yine 21 Ocak 2011/Cuma günü Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi Salonu’nda Kürt Sorunu ve Haklar Mücadelesi Forumu düzenlenecektir.
22-23 Ocak 2011/Cumartesi-Pazar günlerinde ise ana oturumlar, Forum temaları ve 14 hak mücadelesi başlığında atölye çalışmaları, gericiliğe karşı mücadele atölyesi ve Dünya Hak Mücadeleleri Forumu’ndan oluşan “Halkın Hakları Ana Forumu”; Ankara SBF Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin desteğiyle Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) amfi ve dersliklerinde, yapılacaktır.
Forumun sonuç oturumunda, bu sürecin tamamından çıkan sonuçlar, yapılan tartışma ve sunumlar çerçevesinde “Halkın Hakları Bildirgesi-2011” başlıklı bir metinde toplanarak, kamuoyuna duyurulacaktır.
Halkın Hakları mücadelesinde birlikte yol almak dileğiyle…
Halkın Hakları Forumu Sekretaryası
İletişim Bilgileri:
ANKARA:
Halkevleri Genel Merkezi
Halkevleri Genel Merkezi Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 312-4193207 Eposta: [email protected]
Forum Sekreteryası (Ankara)
Dilşat Aktaş [email protected]
Mustafa Eberliköse [email protected]
Ferhat Yaşar Arıkan [email protected]
İSTANBUL
Halkevleri İstanbul Şubesi: İstiklal Caddesi Orhan Adli Apaydın Sokak No: 10 Beyoğlu / İstanbul
Telefon : 0212 245 82 65 Faks: 02122457010 Eposta: [email protected]
Forum Sekreteryası (İstanbul)
Özge Ozan [email protected]
Umar Karatepe [email protected]
Çiğdem Çidamlı [email protected]