Halkevleri, Halkın Hakları Forumu’nun ikincisini, emeği, insanı ve doğayı hedef alan neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı hak mücadelelerinin yaygınlaştığı bir dönemde, 21-22-23 Ocak 2011 tarihlerinde Ankara’da düzenlemeye hazırlanmaktadır. Forumun 21 Ocak 2011 Cuma tarihli ilk günü “Kadın Forumu” olarak düzenlenecektir.
HALKIN HAKLARI FORUMU 2007-2011:
KADIN FORUMU TEMEL HEDEFLER
İlkini 8 Haziran 2007 tarihinde düzenlediğimiz HHF-Kadın Forumu, kadınların evde, işyerinde ve kamusal alanda erkek egemenliği, neo-liberalizm, milliyetçilik, militarizm, gericilik ve savaşın etkileri altında yaşadıkları sorunları ve bunlar karşısında yükselttikleri mücadele deneyimlerini hep birlikte değerlendirdikleri bir tartışma zemini sunmayı hedeflemişti. “Halkın Kadın Yarısı Haklarını Tartışıyor-Kadınların da Hakları Var!” sloganıyla gerçekleştirilen bu zengin tartışmada kadın mücadelesinin çeşitli bileşenleri yer almıştı. Forumda, akademik ve kurumsal sunuşların yanı sıra onlarca kadın kendi deneyimlerini drama, belgesel, anket çalışmaları gibi yöntemlerle aktarmışlardı. Temel kamusal haklar; Kürt sorunu ve Ortadoğu’da savaş başlıkları etrafında yapılan bu tartışmalar sonucunda varılan ortak sonuçlar, Kadın Forumu Sonuç Bildirgesi’yle kamuoyuna açıklanmıştı. Kadın Forumu’nun vurguladığı sonuçlar, Halkın Hakları Ana Forumu’nda çeşitli hak mücadelesi alanlarında gerçekleştirilen atölye çalışmalarına ve Forum Sonuç Oturumu’na da taşınmıştı. Halkın Hakları Forumu-2007 Kadın Forumu, kamusal alandaki hak gasplarının kadınlar açısından yarattığı özel sorun ve sonuçlara dikkat çekerek, kadınların hak mücadeleleri içindeki özgün rolünü ve hak mücadelelerinin günümüz kadın mücadelesi açısından taşıdığı potansiyeli görünür kılmakta önemli bir rol oynadı.
İkincisini düzenleyeceğimiz Kadın Forumu’na, kadınların erkek egemenliği, neo-liberalizm ve gericilik karşısında, ülkemizde ve dünyada yaşanan hak mücadelelerine paralel olarak geliştirdikleri direniş ve mücadele birikiminin verdiği güçle ilerliyoruz.
Kadın Forumu-2011, aradan geçen yaklaşık dört yıl içinde dünyada ve ülkemizde ortaya çıkan değişimleri kadın mücadelesinin ihtiyaçları açısından yorumlamayı amaçlayacaktır.
Kadın Forumu-2011’in, yeni bir “kadın düşmanlığı” dalgası yaratan bu değişimlerle ilgili temel hedefleri şunlardır:
1) Kapitalist krizi cinsiyetlendirmek: Kapitalizmin büyük tarihsel kriziyle birlikte insanlık ve uygarlık krizi daha da derinleşmiş ve kriz kadınlar açısından çok ağır sonuçlar yaratmıştır. Kadınlar krizi, yaygın işsizlik, ucuz-güvencesiz işçilik, kadınların sırtına yıkılan ev-bakım işlerinin daha da ağırlaşması ve kadına yönelik şiddettin olağanüstü boyutlara varması gibi çok boyutlu biçimlerde yaşamaktadırlar. Kapitalist krizin kadınlar üzerindeki özel etkilerinin ve kadınların krize karşı direniş deneyimlerinin görünür kılınması Kadın Forumu-2011’in temel hedeflerinden biri olacaktır.
2) Kadın direnişlerinin derslerini görünür kılmak: Geçtiğimiz son dört yılda sermayenin ve AKP hükümetinin kamusal haklar alanına yönelik neo-liberal saldırıları büyük bir hızla yaygınlaşmıştır. Bu saldırılara paralel olarak kadınlar, HHF-2007 Kadın Forumu Sonuç Bildirgesi’nde de vurgulandığı üzere, kamusal alandaki saldırıların hem en önemli hedefi, hem de bu saldırılar karşısında gelişen hak mücadelelerinin en önemli özneleri arasında yer almıştır. Kadınların hak mücadeleleri içinde biriktirdiği deneyimleri ve dersleri görünür kılmak, Kadın Forumu-2011’in bir başka önemli hedefi olacaktır.
3) AKP iktidarının piyasacılık, dinci gericilik ve erkek egemenliğine dayalı kadın siyasetine karşı kadınların mücadele hattını ortaklaştırmak: Bilinen anlamda “kamu ve yurttaşlığın” çökertildiği ve toplumun cemaat biçiminde yeniden örgütlendiği bu süreçte, kadınların “ikinci sınıf insanlar ve yurttaşlar” sayıldıkları “neo-liberal bir kamu ve yurttaşlık düzeni” oluşturulmaya çalışılmaktadır. AKP iktidarının muhafazakâr ve dinci gerici özellikleri bu düzenin kurulmasında organik roller üstlenmektedir. Kadınların özel, toplumsal, kamusal-siyasal alanlarda yüz yüze kaldıkları yeni fiili hak gasplarını, ayrımcılığı ve erkek egemenliğini derinleştiren bu yeni kadın düşmanlığı siyasetine karşı ortak bir örgütlenme ve mücadele hattının belirlenmesi, Kadın Forumu-2011’in başlıca hedeflerinden birisi olacaktır.
4) Kadınları ve erkekleri değiştiren bir mücadele: Yaşanan süreçte, halkın hak mücadeleleri, neo-liberalizmle cinsiyetçilik, gericilik ve ırkçılığa karşı eşitlik ve özgürlük taleplerini bütünleştirecek en önemli zeminlerden biri olarak önem kazanmaktadır. Halkın Hakları Forumu-2011 Kadın Forumu, kadınların kamusal alanın yanı sıra özel alandaki eşitlik ve özgürlük taleplerine güç kazandıran bir mücadele ve örgütlenme çizgisini belirginleştirmeyi ve bu çizgiyi hak mücadeleleri içinde yer alan kadınları ve erkekleri dönüştüren bütünsel bir yaklaşımın zemini haline getirmeyi hedefleyecektir.
Kısacası Kadın Forumu, kadınların son dönemin hak mücadeleleri içindeki birikim ve deneyimlerinden yola çıkarak, halkın hakları çizgisinin erkek egemenliğine, neo-liberalizme ve gericiliğe karşı mücadele boyutları arasındaki ilişkiyi daha da ileriye taşımayı hedeflemektedir. Kadınlara “ikinci sınıf yurttaşlığı” ve “ikinci sınıf insanlığı” dayatan yeni kadın düşmanlığına karşı siyasal, kamusal ve özel alanlardaki eşitlik ve özgürlük taleplerini güçlendirecek politik bir kadın mücadelesi ve örgütlenmesi çizgisinin belirginleştirilmesi ve bu politik çizginin genel seçim sürecine doğru bir talepler dizgesi haline getirilmesi Kadın Forumu’nun temel hedefleri arasındadır.
KADINLAR EŞİTLİĞİ VE ÖZGÜRLÜĞÜ TARTIŞIYOR
TARTIŞMA ÇERÇEVESİ ÖNERİLERİ:
Kadın Forumu’nda yeni liberal gericiliğin ikinci sınıf yurttaş tanımına karşı kadınların eşitlik talebini hangi dinamikler üzerinden yükselteceğimizi, kadınların yükselteceği eşitlik talebinin tüm toplumun eşitlikçi ve özgürlükçü yöndeki dönüşümü açısından taşıdığı anlamı tartışacağız.
“Kadının ve erkeğin eşit olmadığı” söyleminin AKP iktidarının sözcüleri tarafından rahatlıkla dile getirilmesi, kadınların Anayasa’da “düşkünler” kategorisinde ele alınması, neo-liberalizmin yeni yurttaşlık tanımının kadınlar açısından ortaya çıkardığı yıkıcı etkiyi ve dayatılan yeni toplum modelini somutlaştıran örnekler olarak ortaya çıkmaktadır.
Neo-liberalizmin ve gericiliğin erkek egemenliği ile bütünleştiği noktada, kadınlara dönük yeni saldırı alanlarının ortaya çıkartılıp bunlar karşısında geliştirilecek politikaların belirginleştirilmesi günümüz kadın mücadelesi açısından hayati bir önem taşımaktadır.
AKP iktidarının kadın düşmanı siyasetine karşı mücadele, neo-liberalizme ve gericiliğe karşı mücadelenin yanı sıra kadın hareketinin kazanımlarının altını boşaltıp araçsallaştıran neo-liberal yönetişim mekanizmalarına karşı mücadeleyi de içermelidir. Forumda bu konudaki deneyimleri ve mücadele yöntemlerini tartışmayı hedefliyoruz.
“Kadın”ın, erkek egemenliği ve sermaye iktidarı tarafından kuşatılıp AKP iktidarının icraatlarıyla yeniden üretilen üst siyaset alanına ve aile, patron, erkekler, cemaat ve STK’lar tarafından kuşatılan özel alana dönük kadın mücadelesi siyasetlerini kaynaştıracak bir politik programın oluşturulması sorunu forumun diğer bir tartışma başlığını oluşturuyor.
AKP iktidarında simgeleşen erkek egemenliği-sermaye iktidarı ve gericilik ilişkisinden oluşan yeni kadın düşmanlığı siyasetine karşı politik bir kadın hareketinin öncüllerinin oluşturulması hem kadın mücadelesi hem de genel mücadele açısından bir ihtiyaç olarak kendisini dayatmaktadır.
Kadınların özel-kamusal alanda yaşadığı ayrımcılık biçimlerini, şiddet ve şiddete karşı mücadelenin politik içeriğini, temel kamusal hizmetlerin piyasalaştırılmasının yarattığı tahribat gibi temel konuları, ana forumun sacayaklarını oluşturan cinsiyetçiliğe, ırkçılığa ve gericiliğe karşı mücadele açısından tartışacağız.
Geçtiğimiz 3 yıl hak mücadelelerinin, bunun içinde de kadın direnişlerinin, direnişlerdeki kadın dinamiğinin ve kadın direnişçilerin öne çıktığı bir süreç oldu. Bir önceki forumumuza güç katan Novamed işçisi kadın arkadaşlarımızın kazanımla sonuçlanan direnişlerinin ardından DESA işçisi Emine Arslan’dan, Dikmen Vadisi’nde barınma hakkı mücadelesinin özneleri haline gelen kadınlara, TEKEL direnişi sürecindeki kadınların dinamizmine ve kadın Tekel işçilerinin direngenliğine tanık olduk.
Forumumuzda, kadınların hak mücadelesine katılım biçimlerini, mücadelenin bir bütün olarak mücadelenin karakterinde, mücadele içindeki erkeklerin ve kadınların yaşamında, gündelik hayatta yarattığı değişimi ve deneyimleri tartışacağız.
Kadın Forumu, kadınlar tarafından yapılacak tartışmaların yanı sıra, katılımı kolaylaştıracak oyunlar, forum tiyatro, şiirler, mektuplar, videolar (kısa filmler, röportajlar) gibi araçlarla farklı ifade biçimlerini de ortaya çıkarmayı hedefliyor.
21 Ocak 2011/Cuma günü Ankara Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi’nde kadınlar, kadın kurum ve inisiyatifleri, kendi özgün tartışma gündemlerini bütünleştiren bir Kadın Forumu’nda bir araya gelecekler. Kadın Forumu’nda yapılacak tartışmalar Halkın Hakları Kadın Forumu Sonuç Bildirgesi’nde ifade edilecek; kadın forumunun sonuçları Ana Forum kapsamındaki tüm çalışmalara ve atölyelere aktarılacaktır.
Kadın Forumu’na doğru birlikte yol almak ve forumda birlikte olmak dileğiyle…
Halkın Hakları Forumu-2011 Kadın Forumu Sekretaryası
İletişim Bilgileri:
ANKARA:
Halkevleri Genel Merkezi
Halkevleri Genel Merkezi Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 312-4193207 Eposta: [email protected]
Forum Sekretaryası (Ankara)
Dilşat Aktaş (0533 761 52 63 / [email protected])
Nazan Sürü (0505 290 91 92 / [email protected])
İSTANBUL
Halkevleri İstanbul Şubesi:
İstiklal Caddesi Orhan Adli Apaydın Sokak No: 10 Beyoğlu / İstanbul
Telefon: 0212 245 82 65 Faks: 02122457010 Eposta: [email protected]
Forum Sekretaryası (İstanbul)
Semra Ocak (0530 871 77 24 / [email protected])
Çiğdem Çidamlı (0537 572 14 44 / [email protected])