Halkevleri, Halkın Hakları Forumu’nun ikincisini, 21-22-23 Ocak 2011 tarihlerinde, Ankara SBF Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin desteğiyle Ankara’da gerçekleştirecektir. Emeği, insanı ve doğayı hedef alan neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı hak mücadelelerinin yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilecek olan Halkın Hakları Forumu, hak mücadelelerinin birleşik bir mücadele programına tercüme edilmesinin olanaklarını yaratmayı ve bu mücadelelerin halkın bağımsız siyasal mücadelesi bakımından sahip olduğu potansiyeli bilince çıkartmayı hedeflemektedir.
Halkın Hakları Forumu’nun ilk günü (21 Ocak Cuma) Kadın Forumu olarak Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı’nda düzenlenecektir. Forumun, 22-23 Ocak (Cumartesi-Pazar) tarihlerinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) gerçekleştirilecek bölümünde, ana oturumların yanı sıra, eğitimden sağlığa, barınmadan suya, engelli haklarından iletişim hakkına uzanan 14 temel başlıkta, neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı bu alanlarda gelişen hak mücadelesi stratejilerinin tartışılacağı atölye çalışmaları düzenlenecektir.
2011-Halkın Hakları Forumu ana oturumları, atölyeleri ve sonuç bildirgelerinin oluşum sürecinde, bir yandan çeşitli hak mücadelesi alanlarının kesişme noktalarını, öte yandan hak mücadeleleriyle ülkemizin temel siyasal-demokratik sorunları arasındaki ilişkiyi açığa çıkartmayı hedefleyen bir yaklaşım benimsenecektir.
Hak mücadelesi alanlarının kesişme noktaları, 3 temel tema kapsamında birleştirilecektir. Bu temalar; 1) Güvencesizliğe karşı mücadele 2) Doğanın metalaştırılmasına/yok edilmesine karşı mücadele ve 3) Sermayenin kent politikalarına karşı mücadele olarak belirlenmiştir. 22 Ocak tarihinde yapılacak olan atölye çalışmalarının sonuçlanmasının ardından, 23 Ocak tarihinde, bu üç temel başlık altında kümelendirilen atölyelerde varılacak sonuçların bir araya getirileceği ve tematik ortak sonuç bildirgelerinin hazırlanacağı çalışmalar yapılacak ve ortak tematik sonuç bildirgeleri Forum’un sonuç oturumunda sunulacaktır. Bu nedenle her bir atölye ön hazırlık sürecinden itibaren bu üç temel temayla ilişkisi vurgulanarak oluşturulmaktadır.
Her biri hak mücadelesi başlıklarından oluşan atölye çalışmalarında; hak mücadelesi alanlarının temel siyasal-demokratik sorunlarla ilişkisi de ele alınacaktır. Bu noktada; Kadın Forumu’nun “cinsiyetçilik” konusunda üreteceği sonuçlar atölye çalışmalarına taşınacaktır. Yine atölye çalışmalarında her bir hak mücadelesi başlığında neo-liberal saldırganlıkla birlikte egemen gerici, ırkçı, milliyetçi ve ayrımcı politikalarla bu politikaların toplumsal yaşamdaki örgütlenme biçimlerinin etkileri ve bunlara karşı mücadele stratejileri de ele alınacaktır. Bu doğrultuda, 23 Ocak tarihinde bu tartışmalardan elde edilecek sonuçları birleştirecek ortak çalışmalar yapılacak ve kapanış oturumunda yapılacak konuşmalarla Foruma sunulacaktır. Bu ortak çalışmalardan birisi de “Kürt Sorunu ve Haklar Mücadelesi Forumu”dur.
KÜRT SORUNU VE HAKLAR MÜCADELESİ FORUMU ÇAĞRISI
21-22-23 Ocak 2011 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek Halkın Hakları Forumu kapsamında, 21 Ocak tarihinde, Petrol-İş Ankara Şubesi Salonu’nda 13.00 - 19.00 saatleri arasında “Kürt Sorunu ve Haklar Mücadelesi Forumu” başlığıyla bir çalışma yürütülecektir. Kürt Sorunu ve Haklar Mücadelesi Forumu’nda, Kürt sorununa ilişkin demokratik çözüm önerilerine dair bir çerçeve tartışmanın ardından, Kürt sorununun gelişen hak mücadeleleri alanındaki güncel yansımaları ele alınacaktır. Forumun temel hedefi, ırkçılık ve şovenizme karşı mücadeleyi neo-liberalizme karşı mücadeleyle ülkemizdeki tüm ezilenlerin “eşit yurttaşlık hakları” çerçevesinde kaynaştıran somut bir mücadele programının ipuçlarının görünür kılınması olacaktır.
2007 Haziranında gerçekleştirilen Halkın Hakları Forumu’nun ilkinde Kürt sorunu, “Kürt Sorunu ve Kardeşliğin Ülkesini Yaratmak” başlıklı bir oturumda tartışılmış ve Forum Sonuç Bildirgesi’nde şu vurgulara yer verilmişti:
“Ezilen halkların kendi ortak geleceklerini emperyalist dayatmalardan özgür, bağımsız bir biçimde belirleme hakları, 21. Yüzyıl sosyalizminin temel bir öğesidir. Emekçilerin özgürce ürettikleri ve toplumsal değerleri eşit biçimde paylaştıkları bir düzen, ancak kültürel ve kökensel farklılıkları kendi zenginliği olarak kabul eden, halkın yaşadığı topraklar üzerindeki egemenliğine dayanan, çok-uluslu ve eşitlikçi bir düzen olarak inşa edilebilir.
Anadolu toprakları, üzerinde yaşayan farklı ulusal kökenlerden halkların eşitçe, özgürce, kardeşçe ve barış içinde bir arada yaşayabilecekleri bir mirasa sahiptir. Binlerce yıldır kardeşçe bir arada yaşayan Türk ve Kürt halkları, milliyetçilik, ırkçılık, savaş ve emperyalist politikalar tarafından belirlenen bir siyasal ortamda ekilen düşmanlık tohumlarına karşı birlikte mücadele etmelidir. Türk ve Kürt halklarının aydınlık geleceği neo-liberal sömürgecilik programlarının ve faşizmin iki halkın ortak mücadelesi ve kader birliği ile yenilgiye uğratılmasına bağlıdır”.
Aradan geçen yaklaşık dört yıl içinde AKP iktidarının “Kürt sorununda açılım politikasının” gerçek yüzü açığa çıkmıştır. Kürt halkının siyasal-demokratik haklarını tanımayan, neo-liberal gerici AKP iktidarının “değişim” adını taktığı saldırı siyaseti, daha otoriter, baskıcı, antidemokratik politikalarla hayat bulmaktadır.
Öte yandan, AKP iktidarının bildiğimiz anlamda kamuyu çökerten neo-liberal politikaları, dinci-gerici-ırkçı özellikleriyle birlikte, başta Kürt halkı olmak üzere tüm ezilenlerin fiilen “ikinci sınıf yurttaşlar” sayıldıkları “neo-liberal bir kamu ve yurttaşlık” düzeninin kurulmasına yol açmaktadır. Kürt sorununun, ulusal baskıyla bütünleştirilerek uygulanan mülksüzleştirme politikalarının sonucunda “göçmenlik” ve “Kürt işçiliğinde” ifadesini bulan yeni boyutlar kazanarak yeniden üretilmesiyle birlikte, Kürt sorunu neo-liberalizme karşı gelişen hak mücadelesi alanlarının tamamında güncel yansımalarını bulmaktadır.
Kürt Sorunu ve Haklar Mücadelesi Forumu, bu bağlamda, Kürt sorununa ilişkin demokratik çözüm önerilerini iki halkın ortak iyiliği açısından tartışmayı ve hak mücadelesi alanlarındaki atölye çalışmalarında yapılacak tartışmalara yönelik ortak mücadele başlıklarını belirlemeyi amaçlayacaktır.
Bu başlıklar Forumun ikinci günü çeşitli hak mücadeleleri üzerine düzenlenen atölye çalışmaları içinde zenginleştirilecektir.
Halkın Hakları Forumu’nda buluşmak ve haklar mücadelesinde birlikte yol almak dileğiyle…
KÜRT SORUNU VE HAKLAR MÜCADELESİ FORUMU
ÇALIŞMA GRUBU
İletişim için
ANKARA:
Dilşat Aktaş (Forum Sekretaryası) 0533 761 52 63 [email protected]
Halkevleri Genel Merkezi Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 4193207 Eposta: [email protected]
İSTANBUL:
Çiğdem Çidamlı (Forum Sekretaryası) 0 537 572 14 44 [email protected]
İstanbul Halkevi: İstiklal Caddesi Orhan Adli Apaydın Sokak No: 10 Beyoğlu / İstanbul
Telefon: 0212 245 82 65 Faks: 0212 2457010 Eposta: [email protected]
DİYARBAKIR:
Ferda Koç
Telefon: 0 533 427 25 44 [email protected]