Türkiye’nin en köklü ve en genç örgütlerinden olan Halkevleri 19 Şubat 2010’da 78.yaşına giriyor.
1932’de bir aydınlanma, eğitim, kültür ve sanat örgütü olarak kurulan Halkevleri ülkenin dört bir yanına götürdüğü tiyatro salonlarıyla, kütüphaneleriyle, eğitim çalışmalarıyla bu topraklara kök salmıştır.
O tarihten bugüne üç kez, 1950’lerde, 1970 ve 1980 askeri darbeleriyle kapatılan örgütümüz, her yok etme çabasının ardından yeniden diriltilmiş, her türlü baskıya rağmen bu topraklardan silinip atılamamış, kökleri daha da derinlere ulaşmıştır.
Son yıllarda Türkiye’de yaşanan neoliberal dönüşüm süreci karşısında Halkevleri’nin göstediği refleks, bu köklü örgütü Türkiye’nin en genç örgütlerinden birisi haline getirmiştir. Eğitimden sağlığa, suyumuzdan ekmeğimize kadar her türlü temel ihtiyacımızı piyasanın hizmetine sunan, çalışanlara güvencesizlik dayatan, evimizi yıkıp ormanlarımızı talan eden neoliberal saldırılar karşısında Halkevleri halkın hak mücadelelerinin ve dayanışma ilişkilerinin “odağı” haline gelmeye başlamıştır. Barınma hakkı mücadeleleri, eşit parasız eğitim için yükselen mücadeleler, engellilerin talepleri, su, enerji ve ulaşım alanındaki ticarileşmeye karşı tepkiler, kısacası pek çok yeni toplumsal mücadele dinamiği Halkevleri’nin 78 yıllık çatısı altında buluşmaktadır. En son İstanbul’da ulaşım zammının geri aldırılması, Halkevleri yeni bir mücadele yılına girerken, bu çatının altında buluşan diğer hak mücadelelerine de umut vermiştir.
Halkevleri’nin, çoğunluğu kentlerin yoksul emekçilerinin yaşadığı bölgelerde olan 63 şubesinde bir taraftan hak mücadeleleri yükseltilirken diğer taraftan da halkın dayanışma ilişkileri kurulmaktadır. Okuma yazma çalışmalarından, ilk ve ortaöğrenim öğrencilerine destek çalışmalarına kadar, Halkevleri’nde gerçekleşen eğitim faaliyetlerinde sadece bu yıl binin üzerinde kişi “bilgilerini, öğrendiklerini” paylaşmaktadır. Sinemadan tiyatroya, müzikten fotoğrafa kadar uzanan kültür sanat faaliyetlerimiz, emekçilerin yaşamını çölleştiren güvencesizlik ve yoksulluk ikliminde daha da önem kazanmaktadır. Halkevleri’nin örgütlediği ve destek verdiği İşçi Filmleri Festivali başta olmak üzere birçok kültürel etkinliklere binlerce insan katılmaktadır.
Tekel işçileri başta olmak üzere emekçilerin hakları için ayağa kalktığı bugünlerde 78. yılımızı kutlarken geleceğe daha da umutla bakıyoruz. Kuruluş yıl dönümüz olan 19 Şubat akşamı Türkiye’nin her yerinden Tekel işçilerine destek için Ankara’ya doğru yola çıkmaya hazırlanıyoruz. Bu sene kuruluş yıl dönümü etkinliklerimizin önemli bir bölümünü bu direnişe güç vermek için iptal ediyor, 78. yılımızda “bir halk olmalı şimdi, ülkenin kaderini değiştiren” diyoruz.
Bu ülkeyi karartan gericiliğe, neoliberalizme ve şovenizme karşı sözü olan herkesi Halkevleri çatısı altında buluşmaya çağırıyor, “işyerinde sendikaya, odaya; mahallende Halkevi’ne üye ol” diyoruz.
İlknur Birol
Genel Başkan