Halkevleri, Halkın Hakları Forumu’nun ikincisini, 21-22-23 Ocak 2011 tarihlerinde, Ankara SBF Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin desteğiyle Ankara’da gerçekleştirecektir. Emeği, insanı ve doğayı hedef alan neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı hak mücadelelerinin yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilecek olan Halkın Hakları Forumu, hak mücadelelerinin birleşik bir mücadele programına tercüme edilmesinin olanaklarını yaratmayı ve bu mücadelelerin halkın bağımsız siyasal mücadelesi bakımından sahip olduğu potansiyeli bilince çıkartmayı hedeflemektedir.
Halkın Hakları Forumu’nun ilk günü (21 Ocak Cuma) Kadın Forumu olarak Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı’nda düzenlenecektir. Forumun, 22-23 Ocak (Cumartesi-Pazar) tarihlerinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) gerçekleştirilecek bölümünde, ana oturumların yanı sıra, eğitimden sağlığa, barınmadan suya, engelli haklarından iletişim hakkına uzanan 14 temel başlıkta, neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı bu alanlarda gelişen hak mücadelesi stratejilerinin tartışılacağı atölye çalışmaları düzenlenecektir.
2011-Halkın Hakları Forumu ana oturumları, atölyeleri ve sonuç bildirgelerinin oluşum sürecinde, bir yandan çeşitli hak mücadelesi alanlarının kesişme noktalarını, öte yandan hak mücadeleleriyle ülkemizin temel siyasal-demokratik sorunları arasındaki ilişkiyi açığa çıkartmayı hedefleyen bir yaklaşım benimsenecektir.
Hak mücadelesi alanlarının kesişme noktaları, 3 temel tema kapsamında birleştirilecektir. Bu temalar; 1) Güvencesizliğe karşı mücadele 2) Doğanın metalaştırılmasına/yok edilmesine karşı mücadele ve 3) Sermayenin kent politikalarına karşı mücadele olarak belirlenmiştir. 22 Ocak tarihinde yapılacak olan atölye çalışmalarının sonuçlanmasının ardından, 23 Ocak tarihinde, bu üç temel başlık altında kümelendirilen atölyelerde varılacak sonuçların bir araya getirileceği ve tematik ortak sonuç bildirgelerinin hazırlanacağı çalışmalar yapılacak ve ortak tematik sonuç bildirgeleri Forum’un sonuç oturumunda sunulacaktır. Bu nedenle her bir atölye ön hazırlık sürecinden itibaren bu üç temel temayla ilişkisi vurgulanarak oluşturulmaktadır.
Her biri hak mücadelesi başlıklarından oluşan atölye çalışmalarında; hak mücadelesi alanlarının temel siyasal-demokratik sorunlarla ilişkisi de ele alınacaktır. Bu noktada; Kadın Forumu’nun “cinsiyetçilik” konusunda üreteceği sonuçlar atölye çalışmalarına taşınacaktır. Yine atölye çalışmalarında her bir hak mücadelesi başlığında neo-liberal saldırganlıkla birlikte egemen gerici, ırkçı, milliyetçi ve ayrımcı politikalarla bu politikaların toplumsal yaşamdaki örgütlenme biçimlerinin etkileri ve bunlara karşı mücadele stratejileri de ele alınacaktır. 23 Ocak tarihinde bu tartışmalardan elde edilecek sonuçları birleştirecek ortak çalışmalar yapılacak ve kapanış oturumunda yapılacak konuşmalarla Foruma sunulacaktır.
Atölyeler için belirlenen çalışma yöntemine göre Emekli Hakları ve Emeklilik Hakkı atölyesinde yapılacak tartışmaların sonuçları forumun üç ana temasından biri olan Güvencesizleştirilmeye karşı mücadele üst başlığına aktarılarak sonuç bildirgesinde yer alacaktır.
EMEKLİ HAKLARI ve EMEKLİLİK HAKKI
ATÖLYESİ TARTIŞMA ÇERÇEVESİ
Son yıllarda sosyal güvenlik alanında yapılan değişikliklerden en çok etkilenen kesimlerin başında emekliler geliyor. Kapitalist sistem açısından emekliler artık fazladan bir yük olarak görülmektedir. Ve hem emeklilik hakkını ortadan kaldırmaya hem de mevcut emeklilerin haklarında kısıtlamalara yönelik bir dizi düzenleme yapılmaktadır. Ülkemizde SGK’dan maaş alan tüm emekli, dul ve yetimlerin sayısı son rakamlara göre 9 milyon 300 bin. 2025 yılında yaşlı nüfusun 12 milyona ulaşması bekleniyor. Emeklilerin önemli bir kısmı açlık sınırının, neredeyse tamamı ise yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Sosyal Güvenlik Yasası’nda yapılan yeni düzenlemelerse emeklilerden yapılan kesintileri, ilaç kısıtlamalarını beraberinde getirdi. Bu Türkiye nüfusunun önemli bir kısmının bu sorunlarla yaşadığı anlamına geliyor. Bu kadar büyük bir kitle sistem açısından doğrudan karşısına alınabilecek bir kitle değil. Dolayısıyla hükümetin bu alana yönelik çeşitli “içerme” projeleri de dikkat çekiyor.
Halkın Hakları Forumu’nun ilkinde emeklilik alanına dair tartışmalar sağlık hakkı içerisine sıkıştırılmıştı. Bu 3 yıl içerisinde emeklilerin sorunlarının başlı başına bir mücadele konusu olduğu kendini daha çok hissettirdi. Emeklilerin örgütlenmesinin önüne dikilen engeller, sosyal güvenlikteki kısıtlamalar, emeklilik yaşındaki artış, Türkiye Emekliler Derneği’nin emekli maaşlarından yaptığı kesintiler sık sık emeklilerin sorunlarını gündeme getirdi. AKP hükümeti ise her toplumsal kesime olduğu gibi emeklilere de güzel laflar söylemekten ve çeşitli sosyal projeler üretmekten başka bir şey yapmadı. Her fırsatta emeklilerin maaşlarındaki iyileşmeden söz eden Tayyip Erdoğan, zaten çok düşük olan aylıklardaki artışların emeklilerin hiçbir ihtiyacını karşılamadığını görmezden geldi. Emekliler ve yaşlılar için kamusal güvence oluşturulması gerekirken AKP bünyesinde “Yaşlılar Koordinasyon Merkezleri” kuruldu.
Emeklilik hakkı atölyesi sadece emekli olanların değil emekli olamadığı için yaşamak için bir ömür boyu emek gücünü satmak zorunda bırakılan milyonların sorunlarını da konu edilecektir. Kadının görünmeyen ev içi emeği hiçbir zaman emeklilik hakkı getirmemektedir. Diğer yandan güvencesiz çalıştırma biçimlerinin yaygınlaştığı koşullarda emeklilik giderek imkansızlaşmaktadır. Bu koşullar altında emeklilik giderek daralan bir şemsiye olmaktadır. Bu forumun amaçlarından biri belirli bir yaşın üzerindeki tüm insanların yaşamının toplum tarafından güvence altına alınacağı düzeneklere dair talepler geliştirmek olacaktır.
Halkın Hakları Forumu-2011 emeklilere ve emekliliğe dair mücadele yürüten bütün örgütlerle sendikalarla, akademik çevrelerle beraber emeklilerin de yoğun katılımını hedeflemektedir.
Atölyeler için belirlenen çalışma yöntemine göre Emekli Hakları ve Emeklilik Hakkı Atölyesi’nde yapılacak tartışmaların sonuçları Forum’un üç ana temasından biri olan Güvencesizleştirmeye karşı mücadele üst başlığına aktarılarak sonuç bildirgesinde yer alacaktır.
ATÖLYE TARTIŞMA ÇERÇEVESİ ÖNERİSİ
A. Emeklilik neden bir haktır?
- Emeklilik hakkının önündeki engeller.
-Güvencesizliğe karşı mücadele içinde emeklilik hakkı mücadelesi; mücadele programı
-Kadınların emeklilik hakkı: Özgün sorunlar ve mücadele
B. Emeklilerin sorunları
-Emeklilik alanına ilişkin yeni yasal düzenlemelerin kapsamı, sonuçları (Yaş ve prim gün süresi, refah payından yararlanmama, intibak sorunu, tek çatı ve taban aylığındaki eşitsizlikler, aylık bağlama oranlarının düşürülmesi, sosyal güvenlik destek primi, muayene ve ilaç katkı bedeli, kadınlara doğum nedeniyle tanınan erken emeklilik fiyaskosu, bireysel emeklilik meselesi, Anayasa değişiklikleri ile toplu sözleşmelerden yararlanma konusu…)
-Emeklilere ve yaşlılara yönelik sosyal koruma politikalarına ilişkin sorunlar, talepler ve mücadele programı
-Yaşlıların insanca yaşam hakkı
-Yaşlı bakım evlerinde yaşanan sorunlar
-Emeklilerin toplumsal yaşama katılımı
-Emeklilerin siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik haklarının yurttaş olarak güvence altına alınması
C. Emeklilerin örgütlenmesi
-Örgütlenme deneyimleri- çeşitli örgütlenme modelleri
-Emeklilerin mücadele deneyimleri
D. Hak mücadeleleri içerisinde emeklilerin ve yaşlıların konumu
Emekli Hakları ve Emeklilik Hakkı Atölyesi sonuçları, Güvencesizleştirilmeye Karşı Mücadele üst başlığı altında diğer ilgili atölyelerin sonuçlarıyla birleştirilecektir.
Halkın Hakları Forumu’nda buluşmak ve haklar mücadelesinde birlikte yol almak dileğiyle …
HALKIN HAKLARI FORUMU
EMEKLİ HAKLARI VE
EMEKLİLİK HAKKI ATÖLYESİ
ÇALIŞMA GRUBU
İletişim için
ANKARA :
Dilşat Aktaş (Forum Sekreteryası)
Zülküf Laçin (Ankara Çalışma Grubu)
Halkevleri Genel Merkezi Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 4193207 Eposta: [email protected]
İSTANBUL:
Umar Karatepe (Forum Sekreteryası)
Oya Ersoy (İstanbul Çalışma Grubu)
İstanbul Halkevi: İstiklal Caddesi Orhan Adli Apaydın Sokak No: 10 Beyoğlu / İstanbul
Telefon : 0212 245 82 65 Faks: 02122457010 Eposta: [email protected]