Engelli Hakları Atölyesi Sonuç Metni

Cu, 25/02/2011 - 13:50
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Engelleri aşıyor, halkın hak mücadelelerinin bayrağı altında buluşuyoruz. Eğitimin ve sağlığın ticarileştirilmesine/metalaşmasına, çalışma yaşamında katmerli güvencesizliğe, sermayenin kent politikalarının yarattığı engellere ve yıkımlara karşı Türkiye’de yaşayan 8.5 milyon engelliyi ve ailelerini neoliberal kapitalizme karşı mücadeleye çağırıyoruz.   

1. Başta zihinsel, işitme ve ortopedik engelli öğrencilerin aldığı “destek eğitim”in devlet bütçesi için büyük yük olduğunun savunulması ve kısıtlamaların yapılmasını kabul etmiyor ve herkes için eşit, ulaşılabilir, kamusal, parasız eğitim istiyoruz.

2. Sağlıkta dönüşüm programıyla halkın sağlık hakkını paralılaştıran/ ticarileştiren politikalar sakatlar içinde büyük tehlike oluşturmaktadır. Organ niteliği taşıyan medikal materyaller (tekerlekli sandalye, protez, baston vb. gibi)  ücretlendirilmektedir. Sakatlar için olmazsa olmaz nitelikte bu materyallerin bir kar olanı olarak görülmemesini ve herkese parasız olarak verilmesini istiyoruz.

3. Engelli nüfusunun iş gücüne katılım oranı sadece yüzde 22 iken kadın engellilerin katılım oranı yüzde 7’lere kadar düşmektedir. Sermaye sakat emeğini ya dışarıda tutmakta ya da olabilecek en güvencesiz, en esnek çalışma koşullarında çalıştırmak istemektedir. Devlet de sermaye mantığıyla hareket etmekte, istihdama dair kendi koyduğu yasalara dahi uymamaktadır. İşçiyi emek gücünü satmadığı zamanlarda insan olarak düşünmeyen kapitalizm için emek güçleri değersiz kabul edilen engelliler sadece neoliberal hayırseverliğin sadaka mekanizmalarının konusu olabilmektedir. Bizler sadaka değil tüm engellilere insanca yaşanabilir ücretle, güvenceli bir iş istiyoruz.

4. Engellilerin eğitimden sağlığa temel hizmetleri almalarında ve çalışma hayatına katılmadaki önemli sorunlarında biri de kentsel yaşamının engellilere göre organize edilmemesidir. Bugün bir engellinin sadece bir toplu taşıma aracını kullanarak bir yerden bir yere gitmesi neredeyse imkânsızdır. 2005 yılından beri kentlerin ve kamusal alanların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesini öngören 5378 sayılı kanun ilgili düzenlemeler hayata geçmemektedir. Tüm engellilerin başta temel haklarına erişimini sağlayacak kentsel düzenlemeler derhal sağlanmalıdır.   

5. İstihdamda ayrımcılık ve cinsel taciz-şiddet tehdidi, engelli kadınların evlere hapsedilmesini desteklemektedir. Bu nedenle engelli kadın istihdamına özel bir düzenleme yapılmalı, engelli kadınlara uygulanan cinsel taciz-şiddet ve tecavüz gibi saldırılara karşı cezaların artırılması gerekmektedir. Engelli kadınların mahkumiyetini sonlandıracak çeşitli sosyal-kültürel faaliyetlerin düzenlenmesi ve katılımın sağlanması için önlemlerin alınması için merkezi ve yerel yönetimler önlemler almalı, düzenlemeler yapmalıdır. Devletin engelli çocuklara dair sorumluluk almadığı koşullarda, engelli çocuğa sahip kadınların görünmeyen emeği daha da büyümektedir. Engelli çocuğu olan çalışan kadınların sorunlarına dair mevcut hiçbir düzenleme bulunmaktadır. Engelli çocuğa sahip kadınlar için erken emeklilik, mesai saatlerinin kısaltılması gibi önlemler derhal alınmalıdır.

Mücadele Programı

1. Akademisyenlerin, velilerin, öğrencilerin ve eğitimcilerin bir araya gelerek engellilerin eğitiminin piyasalaştırılmasına karşı “engellilerin eğitim hakkı” konulu bir panelin önümüzdeki aylarda başta İstanbul olmak üzere bir çok ilde örgütlenmesi ve devamında eğitim hakkını savunacak mekanizmaların oluşturulması gerekmektedir.

2. Türkiye’de engellilerin istihdamı üzerine sendikalar ve derneklerle birlikte bir rapor oluşturulması ve bunun için bahar döneminde bir çalıştayın gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır. Bu çalıştayla beraber işsizliğe ve sakat emeği sömürüsüne karşı bir mücadele hattı oluşturulması hedeflenecektir.

3. “Sağlıkta dönüşüm kör, sağır, topal bırakıyor, durduralım” sloganıyla kampanyaların örgütlenmesi benimsenmiştir.

4.Sakatlar Erişim Platformu ile engellilerin ulaşım taleplerinin yükseltilmesine önümüzdeki dönemde de güç verilmesi kararlaştırılmıştır.

5.Engelli kadınların örgütlenmesi ve taleplerinin yaygınlaştırılması için hem kadın mücadelesi hem de engelli hakları mücadelesi üzerinden çalışmaların başlatılması kararı alınmıştır.