Halkevleri, Halkın Hakları Forumu’nun ikincisini, 21-22-23 Ocak 2011 tarihlerinde, Ankara SBF Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin desteğiyle Ankara’da gerçekleştirecektir. Emeği, insanı ve doğayı hedef alan neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı hak mücadelelerinin yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilecek olan Halkın Hakları Forumu, hak mücadelelerinin birleşik bir mücadele programına tercüme edilmesinin olanaklarını yaratmayı ve bu mücadelelerin halkın bağımsız siyasal mücadelesi bakımından sahip olduğu potansiyeli bilince çıkartmayı hedeflemektedir.
Halkın Hakları Forumu’nun ilk günü (21 Ocak Cuma) Kadın Forumu olarak Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı’nda düzenlenecektir. Forumun, 22-23 Ocak (Cumartesi-Pazar) tarihlerinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) gerçekleştirilecek bölümünde, ana oturumların yanı sıra, eğitimden sağlığa, barınmadan suya, engelli haklarından iletişim hakkına uzanan 14 temel başlıkta, neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı bu alanlarda gelişen hak mücadelesi stratejilerinin tartışılacağı atölye çalışmaları düzenlenecektir.
2011-Halkın Hakları Forumu ana oturumları, atölyeleri ve sonuç bildirgelerinin oluşum sürecinde, bir yandan çeşitli hak mücadelesi alanlarının kesişme noktalarını, öte yandan hak mücadeleleriyle ülkemizin temel siyasal-demokratik sorunları arasındaki ilişkiyi açığa çıkartmayı hedefleyen bir yaklaşım benimsenecektir.
Hak mücadelesi alanlarının kesişme noktaları, 3 temel tema kapsamında birleştirilecektir. Bu temalar; 1) Güvencesizliğe karşı mücadele 2) Doğanın metalaştırılmasına/yok edilmesine karşı mücadele ve 3) Sermayenin kent politikalarına karşı mücadele olarak belirlenmiştir. 22 Ocak tarihinde yapılacak olan atölye çalışmalarının sonuçlanmasının ardından, 23 Ocak tarihinde, bu üç temel başlık altında kümelendirilen atölyelerde varılacak sonuçların bir araya getirileceği ve tematik ortak sonuç bildirgelerinin hazırlanacağı çalışmalar yapılacak ve ortak tematik sonuç bildirgeleri Forum’un sonuç oturumunda sunulacaktır. Bu nedenle her bir atölye ön hazırlık sürecinden itibaren bu üç temel temayla ilişkisi vurgulanarak oluşturulmaktadır.
Her biri hak mücadelesi başlıklarından oluşan atölye çalışmalarında; hak mücadelesi alanlarının temel siyasal-demokratik sorunlarla ilişkisi de ele alınacaktır. Bu noktada; Kadın Forumu’nun “cinsiyetçilik” konusunda üreteceği sonuçlar atölye çalışmalarına taşınacaktır. Yine atölye çalışmalarında her bir hak mücadelesi başlığında neo-liberal saldırganlıkla birlikte egemen gerici, ırkçı, milliyetçi ve ayrımcı politikalarla bu politikaların toplumsal yaşamdaki örgütlenme biçimlerinin etkileri ve bunlara karşı mücadele stratejileri de ele alınacaktır. 23 Ocak tarihinde bu tartışmalardan elde edilecek sonuçları birleştirecek ortak çalışmalar yapılacak ve kapanış oturumunda yapılacak konuşmalarla Foruma sunulacaktır.
Atölyeler için belirlenen çalışma yöntemine göre Eğitim Hakkı Atölyesi'nde yapılacak tartışmaların sonuçları forumun üç ana temasından biri olan Güvencesizliğe Karşı Mücadele üst başlığına aktarılarak sonuç bildirgesinde yer alacaktır.
EĞİTİM HAKKI ATÖLYESİ ÇAĞRISI
2007 yılında gerçekleştirilen Halkın Hakları Forumu Eğitim Hakkı Atölyesi’ne birçok yerde yapılan ön forumlarla hazırlanılmıştı. Bu tartışma ve deneyimlerin paylaşılmasıyla gerçekleştirilen atölyede eğitimde yaşanan neoliberal dönüşüm, eğitim hakkının bileşenleri öğrenciler, öğretmenler ve veliler tarafından tartışılmış, eğitim hakkı mücadelesinin yükseltilmesi için veli, öğrenci ve öğretmenlerin ortak mücadele deneyimlerinin ortaya çıkartılması ihtiyacının tespiti atölyeden çıkan temel sonuç olmuştu.
Aradan geçen üç yıl, eğitim hakkının gaspının daha sık yaşandığı, eğitim giderlerinin büyük bölümünün velilere yıkıldığı, eğitim emekçilerini köleleştiren güvencesizliğin derinleştiği ve yaygınlaştığı, ırkçı/gerici/cinsiyetçi müfredatların çocuklarımızı, gençlerimizi daha fazla zehirlediği, yapboza çevrilen sınav sisteminin geleceğimizi kararttığı bir dönem oldu.
AKP hükümeti eğitim alanını sermayenin talanına açık hale getiren neoliberal dönüşümde sekiz yıllık iktidarı boyunca yıkıcı adımlar attı. 1990’lı yıllardan beri programlı bir şekilde devam eden eğitimde piyasalaştırma süreci, AKP hükümetinin ‘Acil Eylem Planı’nda da yer aldığı biçimde hızlandırılmıştır. Ancak bütün bu yıkıcı adımlara rağmen AKP, eğitim alanında IMF ve Dünya Bankası’na verdiği taahhütlerin gerisinde kalmıştır. Bu yüzden eğitim alanına dönük saldırı politikaları artarak devam edecektir. Geçtiğimiz günlerde toplanan 8. Eğitim Şurası bunu açıkça ortaya koymaktadır. Eğitimin hızla özelleştirileceği, yalnızca parası olanın eğitim hakkına ulaşabileceği, sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda daha ileri yeniden yapılandırma adımlarının atılacağı, her alanda olduğu gibi eğitim işkolunda da tüm emekçilerin güvencesizleştirildiği bir sürece doğru hızla gidiyoruz.
AKP’nin büyük hazırlıklar yaparak, uygula-boz-yeniden yap üçlemesiyle adeta bir deneme tahtasına dönüştürdüğü eğitim sistemi ülkenin geleceği olan genç nesillerin ve çocukların yaşamlarını karartmaktadır. Bir yalan ve sahtekarlık fabrikası gibi çalışan Milli Eğitim Bakanlığı uygulamalarının karşısında gerçeği herkes görmekte ancak toplum büyük bir çaresizlik içinde bırakılarak olana razı edilmektedir. Bu durumda tüm velileri, öğrencileri ve öğretmenleri kapsayacak biçimde üretilecek militan bir cevaba ihtiyaç duyulmaktadır. Bu cevap mesleki onur ve toplumsal sorumluluk bilinciyle mücadele eden eğitim emekçilerinin; “eğitim insanca bir yaşam için gerekli temel bir haktır” algısı ile örgütlenmiş velilerin; bedenleri, beyinleri, yürekleriyle oyun oynayan sisteme isyan eden öğrencilerin enerjilerinin birleştirilmesiyle üretilecektir.
Öğretmenlerin, güvencesiz öğretmenlerin, anadilde eğitim hakkını isteyenlerin, zorunlu din derslerine hayır diyenlerin, parasız eğitim isteyen liselilerin, üniversitelilerin, velilerin mücadeleleri sürmektedir. Ancak yaşanmakta olan yıkımı durduracak birleşik bir eğitim hakkı mücadelesini yükseltme görevi tüm aciliyetiyle önümüzde durmaktadır.
Halkın Hakları Forumu-2011 kapsamındaki “Eğitim Hakkı Atölyesi” çalışmalarıyla, ülkenin her yerinden eğitimin tüm bileşenleriyle eğitim hakkı mücadelesinin tartışılması hedeflenmektedir. Forumda eğitim alanını bekleyen saldırı programı hakkında ayrıntılı bilgiyi ortaya koymak, eğitim hakkı mücadelesinin ortaya çıkarttığı deneyimleri paylaşmak ve forum sonrasında hızla büyüyecek eğitim hakkı mücadelesine dair somut, pratik adımlar atmak temel hedeflerdendir.
ATÖLYE TARTIŞMA ÇERÇEVESİ ÖNERİSİ
1- Eğitimin ticarileştirilmesi/bilginin metalaştırılması yönünde atılması planlanan adımlar
2- Yapboza dönüştürülen eğitim ve gerici müfredat
a) Okullar arası geçiş, sınav sistemi
b) Eğitimin içeriğinin gericileştirilmesi
c) Cinsiyetçi-asimilasyoncu-ırkçı eğitim
3- İstihdamın güvencesizleştirilmesine karşı güvenceli iş talebimiz
4- Eğitim hakkı mücadelesi deneyimleri ve atılacak adımlar
Eğitim Hakkı Atölyesi sonuçları, Güvencesizliğe Karşı Mücadele üst başlığı altında diğer ilgili atölyelerin sonuçlarıyla birleştirilecektir.
Halkın Hakları Forumu’nda buluşmak ve haklar mücadelesinde birlikte yol almak dileğiyle …
HALKIN HAKLARI FORUMU
EĞİTİM HAKKI ATÖLYESİ ÇALIŞMA GRUBU
İletişim için
ANKARA :
Dilşat Aktaş (Forum Sekreteryası)
Hamide Yiğit (Ankara Çalışma Grubu)
Halkevleri Genel Merkezi Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 4193207 Eposta: [email protected]
İSTANBUL:
Umar Karatepe (Forum Sekreteryası)
Hatice Allahverdi (İstanbul Çalışma Grubu)
İstanbul Halkevi: İstiklal Caddesi Orhan Adli Apaydın Sokak No: 10 Beyoğlu / İstanbul
Telefon : 0212 245 82 65 Faks: 02122457010 Eposta: [email protected]