Halkevleri, Halkın Hakları Forumu’nun ikincisini, 21-22-23 Ocak 2011 tarihlerinde, Ankara SBF Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin desteğiyle, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) gerçekleştirecektir. Emeği, insanı ve doğayı hedef alan neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı hak mücadelelerinin yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilecek olan Halkın Hakları Forumu, hak mücadelelerinin birleşik bir mücadele programına tercüme edilmesinin olanaklarını yaratmayı ve bu mücadelelerin halkın bağımsız siyasal mücadelesi bakımından sahip olduğu potansiyeli bilince çıkartmayı hedeflemektedir.
Halkın Hakları Forumu’nun ilk günü (21 Ocak Cuma) Kadın Forumu olarak düzenlenecektir. Forumun, 22-23 Ocak (Cumartesi-Pazar) tarihlerinde gerçekleştirilecek bölümünde, ana oturumların yanı sıra, eğitimden sağlığa, barınmadan suya, engelli haklarından iletişim hakkına uzanan 14 temel başlıkta, neo-liberal kapitalist saldırganlığa karşı bu alanlarda gelişen hak mücadelesi stratejilerinin tartışılacağı atölye çalışmaları düzenlenecektir.
2011-Halkın Hakları Forumu ana oturumları, atölyeleri ve sonuç bildirgelerinin oluşum sürecinde, bir yandan çeşitli hak mücadelesi alanlarının kesişme noktalarını, öte yandan hak mücadeleleriyle ülkemizin temel siyasal-demokratik sorunları arasındaki ilişkiyi açığa çıkartmayı hedefleyen bir yaklaşım benimsenecektir.
Hak mücadelesi alanlarının kesişme noktaları, 3 temel tema kapsamında birleştirilecektir. Bu temalar; 1) Güvencesizliğe karşı mücadele 2) Doğanın metalaştırılmasına/yok edilmesine karşı mücadele ve 3) Sermayenin kent politikalarına karşı mücadele olarak belirlenmiştir. 22 Ocak tarihinde yapılacak olan atölye çalışmalarının sonuçlanmasının ardından, 23 Ocak tarihinde, bu üç temel başlık altında kümelendirilen atölyelerde varılacak sonuçların bir araya getirileceği ve tematik ortak sonuç bildirgelerinin hazırlanacağı çalışmalar yapılacak ve ortak tematik sonuç bildirgeleri forumun sonuç oturumunda sunulacaktır. Bu nedenle her bir atölye ön hazırlık sürecinden itibaren bu üç temel temayla ilişkisi vurgulanarak oluşturulmaktadır.
Her biri hak mücadelesi başlıklarından oluşan atölye çalışmalarında; hak mücadelesi alanlarının temel siyasal-demokratik sorunlarla ilişkisi de ele alınacaktır. Bu noktada; Kadın Forumu’nun “Cinsiyetçilik” konusunda üreteceği sonuçlar atölye çalışmalarına taşınacaktır. Yine atölye çalışmalarında her bir hak mücadelesi başlığında neo-liberal saldırganlıkla birlikte egemen gerici, ırkçı, milliyetçi ve ayrımcı politikalarla bu politikaların toplumsal yaşamdaki örgütlenme biçimlerinin etkileri ve bunlara karşı mücadele stratejileri de ele alınacaktır. 23 Ocak tarihinde bu tartışmalardan elde edilecek sonuçları birleştirecek ortak çalışmalar yapılacak ve kapanış oturumunda yapılacak konuşmalarla Foruma sunulacaktır.
Atölyeler için belirlenen çalışma yöntemine göre Engelli Hakları atölyesinde yapılacak tartışmaların sonuçları forumun üç ana temasına da aktarılarak sonuç metninde yer alacaktır.
ENGELLİ HAKLARI ATÖLYESİ TARTIŞMA ÇERÇEVESİ
Ülkemizde 8.5 milyon engelli yaşamaktadır. Toplam nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan bu kesime yönelik hak gaspları da giderek artmaktadır. Eğitimden ve sağlığın ticarileştirilmesi/metalaşması, çalışma yaşamında katmerli güvencesizlik, sermayenin kent politikalarının yarattığı engeller ve yıkımlar nedeniyle, bir çok hak mücadelesi alanında engellilerin de özne olarak var oluşu giderek önem kazanmaktadır.
Engellilerin yüzde 36.37’sinin okuma yazma bilmediği ülkemizde, Niğde Körler okulunun "öğrenci yok" gerekçesiyle kapatılmak istenmesi, Emirgan Körler okulunun tahliyesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilmesi, “destek eğitim”in devlet bütçesi için büyük yük olduğunun savunulması ve bunun ilgili kanun tasarılarının çıkartılmaya çalışılması engellilerin eğitim alanındaki önemli sorunlarıdır.
Sağlık alanında da benzer manzaralar yaşanmaktadır. Sakatlar için organ niteliği taşıyan medikal materyallerin (tekerlekli sandalye, protez, baston vb. gibi) ulaşılabilirliği, sağlık uygulamaları tebliği ile zorlaştırılmaktadır. Diğer taraftan da İstanbul’daki 70. Yıl Rehabilitasyon Merkezi gibi önemli sağlık merkezleri sermaye talanına bırakılarak kullanılamaz hale gelmektedir.
Engelli nüfusunun iş gücüne katılım oranı yüzde 22 iken kadın engellilerin katılım yüzdesi sadece yüzde 7’dir. Sermaye sakat emeğini, sadece ve sadece olabilecek en güvencesiz, en esnek çalışma koşullarında istihdam etmek istemektedir. Devlet de sermaye mantığıyla hareket etmekte, istihdama dair kendi koyduğu yasalara dahi uymamaktadır.
Engellilerin eğitimden sağlığa temel hizmetleri almalarında ve çalışma hayatına katılmadaki önemli sorunlarında biri de kentsel yaşamının engellilere göre organize edilmemesidir. Bugün bir engellinin sadece bir toplu taşım aracını kullanarak bir yerden bir yere gitmesi neredeyse imkânsızdır. 2005 yılından beri kentlerin ve kamusal alanların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesini öngören 5378 sayılı kanun ilgili düzenlemeler hayata geçememektedir. Bir yurttaşlık hakkı olarak tanımlanan oy kullanma hakkı dahi engelli yurttaşlar için büyük bir sorundur. Örneğin bir görme engelli tek başına seçimlerde oy kullanmasını sağlayacak uyarlamalar mevcut değildir.
Engelli kadınların sorunları, istihdam ve cinsel taciz-şiddet üzerine yoğunlaşırken engelli kadınlar evlere hapsolmuş durumdadır.
En temel eğitim, sağlık, çalışma ve erişilebilirlik alanlarındaki bu hak gaspları da göstermektedir ki aslında "ayrımcılık" doğrudan devlet tarafından örgütlenmektedir.
2007 Halkın Hakları Formu’nda Sosyal Hizmetler Atölyesi başlığı altında engelli hakları tartışılmış ve talepleri oluşturulmaya çalışmıştır. Forumun ardından İstanbul Emirgan Körler Okulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatılmak istenmesi, görme engelliler örgütleri tarafından oluşturulan bir direnişle püskürtülmeye çalışılmıştır. Bu direniş sırasında Halkevleri, halkın hakları mücadelesinin bir parçası olarak Engelli Hakları Atölyesi’ni örgütleme çabasına girmiştir. Geçen üç sene içerisinde "Engelli Fermanı" ile temel taleplerini oluşturan atölye, "Dilenmiyoruz, Direniyoruz" diyerek tüm engellileri haklarına sahip çıkmaya davet etmektedir.
ATÖLYE TARTIŞMA ÇERÇEVESİ ÖNERİSİ
1.Eğitim: Devletin engellilerin eğitimini bir meta haline getirmesine yönelik çabalarının tartışılması ve buna karşı kamusal, parasız, ulaşılabilir eğitim talebinin örgütlenmesi ve araçları.
2.Çalışma hakkı: Engellilerin üretime katılamaması ya da katılsa dahi en ucuz ve güvencesiz işçi olarak istihdam edilmesine karşı taleplerin oluşturulması ve mücadele olanaklarının tartışılması.
3.Sağlık: Engellilerin sağlık haklarını tehdit eden sağlık uygulamaları tebliğinin incelenmesi, taleplerin ve mücadele araçlarının tartışılması
4.Erişebilirlik: Özel olarak oy erişilebilirliği ve kentsel yaşama katılmadaki engellere karşı taleplerin ve mücadele araçlarının tartışılması
5.Kadın sorunu: Engelli kadın istihdamı, cinsel taciz ve şiddete karşı mücadele.
Halkın Hakları Forumu’nda buluşmak ve haklar mücadelesinde birlikte yol almak dileğiyle …
HALKIN HAKLARI FORUMU
ENGELLİ HAKKLARI ATÖLYESİ
ÇALIŞMA GRUBU
İletişim için
ANKARA :
Mustafa Eberliköse (Forum Sekreteryası)
Nilgün Makar (Ankara Çalışma Grubu)
Halkevleri Genel Merkezi Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 4193207 Eposta: [email protected]
İSTANBUL:
Umar Karatepe (Forum Sekreteryası)
Mahmut Keçeci (İstanbul Çalışma Grubu)
Hatice Allahverdi (İstanbul Çalışma Grubu)
İstanbul Halkevi: İstiklal Caddesi Orhan Adli Apaydın Sokak No: 10 Beyoğlu / İstanbul
Telefon : 0212 245 82 65 Faks: 02122457010 Eposta: [email protected]